• Huvudmeny

Nu firar vi 750 år - tillsammans!

I år är det 375 år sedan både Nora och Lindesberg fick sina stadsprivilegier. Det vill vi fira!

Framtidsspaning

Hur ser våra städer ut 2043? Kör alla självstyrande bilar? Går det att flyga till Nora? Hur låter musiken och vad är populärt för tioåringar? De här och fler framtidsfrågor diskuteras just nu i två årskurs fem klasser i Nora och Lindesberg.
Uppdrag ”Framtidsspaning” pågår fram till veckan efter nyår och är en del i städernas jubileumsfirande.
- Vi samtalar om hur vi reser, vad vi äter, hur våra städer kommer ser ut och om hur musikhitsen låter om tjugofem år. För oss vuxna är tjugofem år överblickbart, men för eleverna är det en evighet till 2043, menar pedagogen och entreprenören Thomas Hegefors som fått uppdraget att leda spaningen. Just nu arbetar båda klasserna med att göra en film om hur städerna ser ut i vår tid och vad de vill visa upp för varandra. De intervjuar också varandra om olika aspekter av vad framtiden kan innehålla, berättar Thomas. Planen är också att de båda klasserna ska ha någon form av utbyte.
Eleverna som medverkar går i årkurs 5 på Brotorpsskolan i Lindesberg och i årskurs 5 på Järntorgskolan i Nora. Arbetet pågår under höstterminen och avslutas med en redovisning efter nyår.

Körfesten

Vi sjunger tillsammans på körfesten! #tillsammans750år.
Den 13 oktober kl.18 bjuds det till stor körfest i Lindeskolans aula. Tillsammans med publiken bjuder Kalle Moraeus och cirka 140 lokala körsångare på en härlig kväll i allsångens tecken. Att sjunga tillsammans är rena hälsokuren enligt modern forskning. Något som projektledarna Sara Sporre och Elin Sörman tagit fasta på.
Förutom att sjunga med publiken och Kalle, bjuder de även på fem egna körsånger under ledning av bland andra Richard Larsson – körledare för manskören Harmoni, berättar Sara Sporre.
Tillsammans med lokala musiker Fredrik Kjellgren på keyboard, Daniel Björnmo, gitarr, Mats Nyström, trummor och Magnus Sjöquist på bas bjuder Kalle Moraeus på välkända toner.
Vi ser framemot en musikalisk kväll med mycket energi och tillsammanskänsla – och hoppa att många kommer och sjunger av hjärtats lust!
Biljetter á 200 kr styck säljs på biblioteken i Lindesberg och Nora samt Nora turistbyrå från och med vecka 38. Eventuellt överblivna biljetter säljs i entrén.
Mer info: Sara Sporre telefonnummer 0581-811 45, 076-725 77 09

Femkamp

Tävlande lag:
Nora
Politik: Solveig Oscarsson (kommunalråd S), Helena Vilhelmsson (oppositionsråd C)
Idrott: Felix Blomqvist (vattenskidor), Peder Bryngelsson, (fitness)
Kultur: Åsa Gustafsson (skådespelare & dansare), Erik Ekestubbe (konstnär & musiker)

Lindesberg
Politik: Irja Gustavsson (kommunalråd S), Pär-Ove Lindqvist (oppositionsråd M)
Idrott: Herman Arenvang (handboll), Jenny Alenback (judo)
Kultur: Gunilla Dovsten (keramiker), Jesper Hugosson (musiker)

Hembygdsresan

Invånare i Lindesberg och Nora erbjuds att lära känna sin grannstadöppnas i nytt fönster. Det blir en halvdags utflykt som kommer att innehålla guidningar, tid för fika eller lunch och shopping.
Den 3 augusti åker Nora till Lindesberg - information om anmälan!
Samarbete med Noraskogs Hembygdsförening och Linde Fornminnes och hembygdsförening.

Historisk upplevelse

Föreläsning av Christopher O´Regan, känd från SVT´s program ”Det sitter i väggarna”, på Siggebohyttans loge kl. 18.00. Förköp via turistbyråerna, som släpps den 7 juni. Samarbete med Örebro läns museum.

Gycklargruppen Trix

Gycklargruppen Trix kommer under tisdagen den 26 juni genomföra två aktiviteter i varje stad. Familjeföreställningen Cirkusdemokrati och en Cirkus workshop. Loppholmen i Lindesberg kl. 10 och Kvarteret Bryggeriet kl. 14.

Kung Kristina

Tre konstnärer har låtit sig inspireras av drottning Kristina och den tid hon levde i. Vernissage 16 juni kl 11-13 i Konsthallen i Nora (Biblioteket) Samarbete med Konstfrämjandet i Bergslagen

Invigning

Tillsammans 750 år!
Under sommaren kommer det att hända olika saker. 

Informationsägare: Kommunförvaltningen
Sidan uppdaterad: 2018-12-18