• A-Ö
  • Om webbplatsen
Lyssna på sidan Lyssna
  • Huvudmeny

Florys insatser för Nora hyllas

Längs Å-promenaden i Nora sitter ett par grindstolpar flankerad av häckar. Nu har grindstolparna fått inskriptionen Florys grind som en hyllning till Flory Green.

Idén väcktes för många år sedan och man enades om att en grind längs Å-promenaden är en fin symbol och hyllning till Flory och hennes insatser i kommunen. Flory som fortfarande levde när grindstolparna invigdes var glad för den äran som visades henne. Inskriptionen på stolparna blev klar i slutet av maj.

Flory Green

(1917-2015)

Fru Flory Green var Noras egen Grand old lady. I mer än 50 år hälsade hon turister välkomna till Nora och guidade besökare genom staden och i Göthlinska gården. Hon öppnade den första turistbyrån i Nora och var en mycket omtyckt värdinna. Hon kunde berätta många trevliga och roliga anekdoter från sitt yrkesverksamma liv inom turismen.

Flory var en mycket engagerad föreningsmänniska. Varje midsommar var hon Röda korsets sjukvårdare vid firandet i Pershyttan. Hon var också politiskt aktiv och kokade kaffe vid första maj och hängiven i scoutrörelsen. När föreställningen Tre små gummor spelades på Skojarbacken var hon med och spelade en roll. Hon tyckte det var riktigt roligt att få spela teater.

Hon var god vän med Maria Lang. Hon berättade vid ett tillfälle att Maria Lang hade tappat rösten under en middag och Flory fick hålla författarinnans tal. Vidare höll Flory henne sällskap om nätterna på Göthlinska Gården när Maria Lang skrev boken Svart sommar som delvis utspelar sig där.

Flory har fått ett stipendium uppkallat efter sig som delas ut till någon som gjort något gott för Göthlinska gården eller staden. Bland flera utmärkelser som Flory själv hann få under sitt liv var Nora kommuns kulturpris ett av dem och hon fick även en kunglig medalj för att under många år ha främjat kulturen i Nora.

Klicka här för att läsa mer om kungamedaljen Länk till annan webbplats..

Florys Grind

Syntolkning: På bilden är det två pelare i sten som står på vardera sida av en grusgång. På den ena pelaren står det Florys och på den andra pelaren står det Grind. Grusgången är i ett område med mycket gröna växter och gräs.

Informationsägare: Kommunförvaltningen
Sidan uppdaterad:

Nyheter