• A-Ö
  • Om webbplatsen
Lyssna på sidan Lyssna
  • Huvudmeny

Nora 1921 – året då demokratin föddes i Sverige

Med anledning av Demokratin 100 år har det öppnat en demokratiutställning i Vagnslidret, Göthlinska gården.

Vi firar Demokratin 100 år och Nora släktforskare tillsammans med Hembygdsföreningen Noraskog har öppnat en demokratiutställning i Vagnslidret, Göthlinska gården i Nora. Där kan man läsa om demokratins framväxt kompletterat med bilder från Nora. Utställningen är öppen dagligen hela sommaren.

Utställningen är en del av projektet ”Nora 1921 – året då demokratin föddes i Sverige”. Syftet är ett vi som del av demokratifirandet ska undersöka hur livet var i Nora 1921. Hur levde Noraborna, vad arbetade man med, vilka röstade och vilka blev valda? Hur såg skolan och hälso- och sjukvården ut? Hur var det att vara gammal och ha funktionsnedsättningar? Vilka företag och föreningar fanns, hur roade man sig och hur var stämningen efter sviterna av första världskriget och Spanska sjukan?

Vi startade i maj med en föreläsning med professor Torbjörn Nilsson från Södertörns högskola och efter sommaren planerar vi ytterligare föreläsningar och studiecirklar där alla intresserade är välkomna att delta. Vi har också en Facebook-sida med samma namn som projektet. Målet är en utställning sommaren 2022.

Projektet stöttas av Studiefrämjandet, studieförbundet Vuxenskolan och Nora kommun.

Pressträff: Välkommen till Vagnslidret, Göthlinska gården i Nora, torsdag den 17 juni kl 12.30

Informationsägare:
Sidan uppdaterad:

Nyheter