• Huvudmeny

Här kommer en kalasinbjudan!  

Nu firar vi 750 år – tillsammans. I år är det 375 år sedan Nora och Lindesberg fick sina stadsprivilegier. Det vill vi fira! 

Nu firar vi 750 år – tillsammans.  
I år är det 375 år sedan både Nora och Lindesberg fick sina stadsprivilegier.  Det vill vi fira! 
Med början i maj månad och fram till december i år planeras för olika arrangemang och aktiviteter som uppmärksammar våra fina städer. Kalaset tar fasta både på vår gemensamma historia, men också tankar om hur framtiden kan se ut. 
Ändå var det nära att årets kalas gått i stöpet. Eller i alla fall sett väldigt annorlunda ut. Ärevördige friherre Carl Bonde hade nämligen andra planer. 
På 1640-talet föreslog han att en kanal skulle byggas till Bergslagen från Mälaren via Hjälmaren för att underlätta distributionen av järnmalm. Kanalen skulle dras till en nybyggd stad som skulle bli centrum för utskeppningen – Järle. Hit skulle Noraborna och invånarna från grannbyn Lindesberg flytta, tänkte Bonde. Men de vägrade.  
Nu, såhär dryga 375 år senare, vet vi att våra likheter är större än olikheterna. Idag strävar vi efter att bygga broar mellan invånare, föreningar och näringsliv. Därför vill vi lära känna varandra bättre. Det gör vi genom att mötas på varandras arenor, för att lära, ha kul och tillexempel tävla mot varandra i Bergslagsklassikern.  
Vi vill också framtidsspana tillsammans. Hur ser vårt Bergslagen ut år 2043 när våra städer firar 400 år? Häng med på en spännande resa från dåtid, via nutid till framtid! Bergtagen i Bergslagen? Välkommen på kalas!  
 
Vi är glada att inbjuda till ett gemensamt kalas som ger möjlighet att umgås över kommun och generationsgränser. Det är vår förhoppning att alla bergslagsbor ska känna sig välkomna och delaktiga i alla de arrangemang och event som bjuds under året. Genom att fira och förstå platsernas gemensamma historia, möter vi framtiden starkare tillsammans. Hoppas vi ses på kalaset!” 
Solweig Oscarsson, kommunstyrelsens ordförande Nora kommun   Irja Gustavsson, kommunstyrelsens ordförande Lindesbergs kommun    
 
 

Informationsägare:
Sidan uppdaterad: 2018-02-12

Nytt från Nora kommun

Mina favoriter

Nyheter