• Huvudmeny

Nu firar vi 750 år - tillsammans!

I år är det 375 år sedan både Nora och Lindesberg fick sina stadsprivilegier. Det vill vi fira!

Med början i maj månad och fram till december i år planeras för olika arrangemang och aktiviteter som uppmärksammar våra fina städer. Kalaset tar fasta både på vår gemensamma historia, men också tankar om hur framtiden kan se ut. Några programpunkter är satta, andra fortsatt under planering.

Här är några smakprov:

  • Jubileet invigs den 26 maj i Järle stad. Platsen som kunde blivit huvudnav i norra Bergslagen om friherre Carl Bonde fått bestämma. Det blir en festlig kalasdag i samarbete med den lokala föreningen och entreprenörerna i Järle. Preliminär tid
    kl. 11-17. Har vi tur dyker en ung drottning Kristina upp (16 år) och inviger jubileet tillsammans med landshövdingen och kommunstyrelsens ordförande i Lindesberg respektive Nora.
  • Under dagen planeras för olika aktiviteter som t ex historisk tipspromenad, marknadsstånd, karameller i strut, filmvisning i Kvarnen, mat och fika av olika slag. Underhållning blir det också med Thomas Lundqvist m.fl. som framför traditionell musik och dans och leder gammeldags lekar.
  • Vi har också äran att utlysa en baktävling där vi bjuder in städernas konditorier och caféer att delta i tävlingen ”Bergslagsbakelsen”. Klar huvuddomare är den rikskända konditorn Birgitta Rasmussen (b la känd från tv-programmet ”Hela Sverige bakar”). Tävlingens vinnare utses den 26 maj.
  • Den 16 juni blir det vernissage för sommarens jubileumsutställning ”Kung Kristina” på Lindesbergs Bibliotek och Konsthallen i Nora. Detta i samarbete med Konstfrämjandet i Bergslagen.
  • Den 3 juli föreläser historiken Christopher O´Regan från SVT:s program ”Det sitter i väggarna” på Siggebohyttans loge.
  • Förutom dessa och kommande aktiviteter har Göran Karlsson f.d. chefredaktör på Bergslagsposten samt NA och Rolf Karlsson, Bildmakarna, fått uppdraget att ta fram en jubileumsbroschyr.

Så håll utkik och boka för allt i världen in den 26 maj. Nu ska här firas!

Vill du veta mer om jubileet, kontakta Håkan Ceder, projektledare och turistchef i Nora.

Informationsägare: Kommunförvaltningen
Sidan uppdaterad: 2018-04-05

Nytt från Nora kommun

Mina favoriter

Nyheter