• A-Ö
  • Om webbplatsen
  • Huvudmeny

Vi är Nora - Information från Nora kommun - #1 2024

Här presenterar vi vår nya informationskanal, Vi är Nora, i digital version. Första numret med reportage, nyheter och evenemang.


Illustration med Nora kyrka, trähus eu:s logga

Välkommen till Vi är Nora!

Jag är en mycket stolt kommundirektör! Jag är stolt över att arbeta i en kommun med så mycket drivkraft, engagemang och kompetens. Oavsett om det handlar om näringsliv, föreningar eller privatpersoner så möter jag människor som älskar sin stad och som mer än gärna vill bidra till att göra den ännu bättre. Detta gäller också i den kommunala organisationen och verksamheten. Mina medarbetare som valt att göra allt för människorna i Nora kommun och för att det ska vara en bra plats att leva, verka och vistas i. Läraren i skolan, undersköterskan på det särskilda boendet, fritidspedagogen, parkarbetaren, den administrativa personalen – i hela vår verksamhet finns ett äkta engagemang och en vilja att ge allt. Det gör mig så otroligt stolt!

Porträttbild av Christina Landoff

Reportage

Simskolepersonal framför en bassäng

Här får alla barn lära sig att simma!

Varje läsår får skolorna sju veckor var för privat simundervisning i Nora simhall. Lektionerna står Peter Thybeck och hans kollegor för. De har fullt upp i badhuset, med allt från vattenrening till att hjälpa gäster med simteknik och att ta simmärken

3 personer ur personalen på fritidsbanken visar upp vad som finns att erbjuda

Hela Noras prylförråd

Den ideella föreningen Fritidsbanken finns över hela Sverige – och i Nora är det kommunen som är huvudman. Anställd för att hålla ordning på allt är Emma Pettersson. Fritidsbanken finns till för att skapa en meningsfull fritid för alla.

Kristina Lokander framf en kruka med påskliljor

Deamensteamet: Främjande av Livskvalitet

Demensteamet har som mål att förbättra livskvaliteten för personer med demenssjukdom och deras närstående genom att erbjuda stöd, information och vägledning.

Ritning av White på nya Karlsängskolan

Framtidens lärande och trygghet i fokus

Snart fyller Karlsängskolan sextio år och det har länge pratats om att bygga en ny högstadieskola i Nora. Sofia Asplund och Hans Åhnberg är några av dem som nu ser till att många norabors dröm kan bli verklighet.

Kockar i kockkläder i centralköket

Centralköket levererar mat till tusen

I Pershyttans industriområde ligger kommunens gastronomiska hjärta: Centralköket. De lagar mat från grunden som levereras till ett tusental personer, och ordnar goda efterrätter till Noras äldre. Chris Sykes tar oss med in i matoset.

4 politker Dan, Mikael, Anna  och Pia-Maria 

Lär känna din politiker

Vi är Nora presenterar våra politiker. Först ut är kommunal­råden Dan Pierre, Mikael Wahlberg, och Anna Karlsson samt oppositionsrådet Pia-Maria Johansson. Alla fyra får svara på 3 frågor om Nora

Det är viktigt att rösta i EU-valet. Nora är också med!

Att rösta i EU-valet är som att lägga till en ingrediens i den gigantiska gryta som är europeisk politik. Men varför är det så viktigt? Jo, för att din röst är som en hand på ratten som styr den politiska kursen. Och vet du vad? Det påverkar även Nora!
Men varför är det så viktigt att du i Nora bryr dig? Bidrag, lagar och politiska beslut på den europeiska scenen kan ha direkt effekt på oss i Nora och våra grannar.
Tänk dig att din röst är som en superkraft. Den har kraften att förändra, påverka och forma vår gemensamma framtid. När du lägger din röst i valurnan är det som att ge feedback till de politiska superhjältarna som sitter i parlamentet. Så när du går till vallokalen, tänk på vad som är viktigt för dig och din del av världen.
Det finns något för alla i EU-valet. Med över hundra partier som tävlar om din röst, finns det definitivt något som passar dina värderingar och önskemål. Det är som att gå till en politisk buffé där du kan välja och vraka bland olika ideologier och visioner för framtiden

Illustration för EU-val

Barn och unga i Nora

Utforska, upplev och delta på sommarlovet

Har du inga planer för sommaren eller vill du utöka med fler aktiviteter? Utforska våra badplatser, delta i roliga aktiviteter, se när Plaskus kör och njut av friluftsliv och motion. Föreningar, Fritidsgården och Nora kulturskola är några som kommer att ordna läger och andra roliga sommarlovsaktiviteter på flera platser i kommunen. Håll dig uppdaterad och upptäck allt som händer under sommarlovet!

Noras naturskola fortsätter att utvecklas.

Nora naturskola jobbar med utomhuspedagogik inom ämnena grön biologi, miljö och hållbar utveckling kopplat till skolans läroplan. Efter åtta år lämnar Nora Naturskyddsförening över ansvaret för Nora naturskola till kommunen.
– Nora naturskola med Lotta Sörman i spetsen har ett fantastiskt rykte och har genom åren bidragit stort till att barnen i Nora fått upptäcka småkryp i mossor och vattendrag, lärt sig att spåra i snön, fått stövlarna leriga och lärt sig artbestämning av flora och fauna. Det vill vi bygga vidare på och skapa en grön tråd genom alla skolår för alla barn i Nora, säger Natur- och Kulturskolechef Sofie Aspeqvist

Illustration tumme upp

Unga tar första steget ut i arbetslivet

Ungdomar i vår kommun som under året fyller 17 år får chansen till en första kontakt med arbetslivet genom kommunala feriejobb administrerade av Arbetsmarknads­enheten (AME). Genom ett gott bemötande och trygg handledning blir ungdomarna en erfarenhet rikare. Tillfället ger förhoppningsvis mersmak och väcker nyfikenhet för framtida jobb inom kommunal verksamhet. I år har
60 ungdomar sökt dessa tjänster.

Vi firar

Plaskus 55 år

Plaskus 55 år! I år är det 55 år sedan båttillverkaren Lidwall & Söner i Leksand levererade Plaskus till Nora stad.

Under Noradagarna den 6 juli kommer tillverkaren på besök och visar upp ett antal veteranbåtar i Norasjön. Alla har gått i yrkesmässig trafik i flottning och industrier.

Festligt firande 6 juni

Nationaldagsfirandet kommer att äga rum i kvarteret Bryggeriet och bjuder på sång, musik och dans från Nora kulturskola. Årets talare är Katarina Folkeson. Framgångar inom kultur, idrott och föreningsliv kommer att uppmärksammas och det nya priset Årets eldsjäl kommer att delas ut. Nya svenska medborgare 2023 kommer att välkomnas. Bland nyheterna finns ett föreningstorg. Alla närvarande kommer också ha möjlighet att förtidsrösta i EU-valet.

Europa Nostradagen!

Den 4 juni är det 30 år sedan Nora tog emot en medalj från organisationen Europa Nostra, för det framgångsrika genomförandet av ett långt och komplicerat projekt som bevarat staden Noras historiska och kulturella miljö vilket inkluderar trähusen, industriminnena och järnvägen till Pershyttan.

Vi firar bland annat med en ceremoni vid Nostra-medaljen på torget och kostnadsfria stadsvandringar.

Noras namnsdag

Alla som heter Nora borde ha en namnsdag att fira, därför har vi återinfört Noras namnsdag den 17 maj. Turistbyrån och Köpmannaföreningen vill fira alla namnsdagsbarn med fika och presenter. Alla är välkomna, oavsett namn!

Namnsdagsfika på torget kl. 13–15. Vid dåligt väder flyttas fikat till Turistbyrån, Järnvägsgatan 1

Turist på hemmaplan

Turista på hemmaplan - Turistbyrån tipsar

Nora är också med!

Det finns mycket att uppleva i Nora, på egen hand eller med hjälp av en guide.

Följ med en kunnig guide, upptäck historia, kuriosa och litterära mordhistorier. Eller strosa i egen takt. Hämta en folder med karta, ladda ner Trästadsappen eller få tips av Turistbyrån i Stationshuset.
Under sommaren visar våra guider Göthlinska gården,
bergsmansbyn Pershyttan, Lockgruvan och Nora stadskärna. Biljetter till guidningarna bokas på nortic.se eller över disk på Turistbyrån.
Nora turistbyrå har öppet året om och under sommaren veckans alla dagar. Få tips om utflykter i och runt Nora som passar just dig. Välkommen in!

Kullerstensgata med människor som promenerar, trähus bredvid

Upptäck Å-promenaden och få en belöning!

Gå den 3 km långa slingan Å-promenaden för en hälsosam och stadsnära natur­upplevelse. Promenera 10 gånger under perioden 17 maj–31 oktober, notera det i promenadpasset som finns på sista sidan i den tryckta tidningen som kommit hem i din brevlåda. till sist lämna in det till Turistbyrån för din belöning. Upptäck din plats, njut av miljön och förbättra din hälsa!

Å med bro över, träd och skog i omgivningen

Vill du läsa hela första numret av Vi är Nora?

Tidningen har delats ut med posten till Noraborna under maj månad. Har du missat tidningen och vill ha ett exemplar kan du hämta ut en tidning på Tingshuset eller via nedan länk beställa ett exempelar som skickas hem till dig.

Jag vill beställa ett exemplar av Vi är Nora
Logotype Vi är Nora

Informationsägare:
Sidan uppdaterad: