• A-Ö
  • Om webbplatsen
  • Huvudmeny

Hela Noras prylbod

3 personer ur personalen på fritidsbanken visar upp vad som finns att erbjuda

Den ideella föreningen Fritidsbanken finns över hela Sverige – och i Nora är det kommunen som är huvudman. Anställd för att hålla ordning på allt är Emma Pettersson. Fritidsbanken finns till för att skapa en meningsfull fritid för alla

edanför Hitorpsbacken, precis vid Ängarna och bussinfarten till Nora station, ligger Allaktivitetshuset. När du kliver in genom dörrarna finns en gemensam yta för de föreningar som rör sig i lokalerna. En bit in, förbi danssalarna och intill bågskytteklubben, hittar du 30-åriga Emma Pettersson på Fritidsbanken. Bland skidor, racketar, skor och diverse hjälmar hjälper hon dig att hitta det du söker till dina barn – eller dig själv.
– Många tror att vi är specifikt inriktade på barn och unga, men det är öppet för alla, säger Emma. Vi vill minska stillasittandet och främja en aktiv livsstil, därför är allt gratis och alla får låna de grejer som finns här.
Högsäsongen har precis gått mot sitt slut när många kommit in för att låna skidor, pjäxor och skridskor under vinterhalvåret. Då passar Emma på att ordna upp i lokalen och ta fram friluftsutrustning som vandringsskor, ryggsäckar och trangiakök. Förutom friluftsliv är sommaren också ett perfekt tillfälle att prova nya aktiviteter med Fritidsbanken.
– Vi har flera ferieungdomar som jobbar hos oss i sommar, berättar Emma. Då kommer man kunna testa streetbasket i vår turnering och ute på Alntorps ö har vi en äventyrsbana. Det blir fullt med aktiviteter under sommarlovet, det brukar vara väldigt uppskattat av både stora och små.
Hon berättar att Fritidsbanken har bodar ute på Alntorps ö med prylar som passar för vattensport, som simfötter och flytvästar. I Skolparken kan man låna bollar, frisbees, käpphästar, strandtennis och utomhusspel som kubb och boule.
Emma lyfter också att Fritidsbanken är bra som klimatåtgärd mot slit och släng.
– Folk har så himla mycket saker som man sällan eller kanske aldrig använder. Då blir Fritidsbanken som en gemensam prylbod, det är hela Noras förråd med saker som vi delar tillsammans. Kanske vill man testa på en aktivitet innan man bestämmer sig, då kan man låna saker av oss istället för att köpa nytt. Det är bra för både plånboken och miljön.
Under Emmas arbetspass är det full aktivitet. Hon får hjälp från personal på kommunens arbetsmarknadsenhet och daglig verksamhet för att ta hand om all utrustning. Visst kan det bli lite väl stimmigt ibland med barn som åker skateboard eller inlines på det hårda betonggolvet och musiken som hörs bortifrån danssalarna, men det adderar bara till den gemytliga stämning som råder på Fritidsbanken.
– Det här är en lekfull miljö med mycket rörelse och liv. Ofta samarbetar vi med skolor, naturskolan, biblioteket eller fritidsgården. Vi försöker också tillgänglighetsanpassa aktiviteter och har till exempel något som heter goalball, för synskadade. Det är viktigt att alla känner sig välkomna hit för att låna eller lämna in grejer.

 

Informationsägare:
Sidan uppdaterad: