• A-Ö
  • Om webbplatsen
  • Huvudmeny

Här får alla barn lära sig simma

Simskolepersonal framför en bassäng

Varje läsår får skolorna sju veckor var för privat simundervisning i Nora simhall. Lektionerna står Peter Thybeck och hans kollegor för. De har fullt upp i badhuset, med allt från vattenrening till att hjälpa gäster med simteknik och att ta simmärken.

Doften av klor sprider sig ut till parkeringen vid idrottshuset i Nora. När den kalla vårvinden isar i kinderna lockar bastun och en badstund i bassängen inne i tegelhusets varma simhall. Innanför dörrarna finns personalen som välkomnar dig med ett leende, en handduk och nyckel till ett eget skåp i omklädningsrummet.
Det är ofta så noraborna ser på badhuset i Nora. Peter Thybeck har jobbat i simhallen i drygt 35 år, och han berättar att han och hans kollegor gör mycket mer än att stå i kassan och städa omklädningsrummen.
– Den viktigaste delen av vårt jobb är att lära barnen att simma. Vi har simundervisning för alla skolbarn från att de går i förskoleklass hela vägen tills de slutar nian. Vårt mål är att alla ska kunna simma när de går ut skolan.

Alla skolbarn ska simma tvåhundra meter

Simkunnighet har varit en del av läroplanen i trettio år. Idag är det till och med ett krav att kunna simma tvåhundra meter för att få betyg i ämnet idrott och hälsa. Det tycker Peter är bra.
– Var man än bor i kommunen är man nära vatten. Då är det jätteviktigt att både kunna simma själv och hjälpa andra i nödsituationer.
Förutom simteknik ingår därför även livräddning och klädsim, att simma under vatten och dyka från kanten. Varje skola har sju tillfällen med simundervisning per läsår. I femte klass gör badpersonalen en koll på alla elever för att se vilka som behöver mer simtid inför betyget i sexan. En del barn hamnar efter för att de har varit sjuka eller flyttat in senare under skolgången och inte simmat så mycket innan. Då finns uppsamlingstillfällen med extra träning, så att alla får chansen att klara tvåhundra meter.
Dessutom erbjuder Peter och kollegorna simskola för barn som ska börja förskoleklass på somrarna.
– Har man vattenvana och vågar doppa huvudet så lär man sig simma på de tre veckorna, säger Peter. Det spelar inte så stor roll om det är fem eller 25 meter, det viktiga är att känna att man klarar att simma själv.
Idag klarar drygt nittio procent testet för simkunnighet. Det är en siffra Peter är nöjd med, men han konstaterar att de tappade värdefull tid under pandemin.
– Innan Covid-19 låg vi högre, men på grund av smittspridningen behövde vi hålla stängt i ett år. Då märkte vi att flera barn halkade efter.
Hans tips till föräldrar är att bada tillsammans med sina barn och att göra det på deras villkor. – Ingen tycker att det är kul att tvingas simma, utan ta det i barnets takt och ha fokus på att bli van vid vatten, så kommer simningen naturligt sen.

Många tränar inför lopp

Att lära Noras skolbarn att simma är högsta prioritet för personalen i badhuset, men de har också öppet för allmänheten sex dagar i veckan. På måndagar är det pensionärssim, vilket uppskattas av de äldre i kommunen. Under morgontimmarna kommer motionssimmare i alla åldrar, från 20 upp till 90 år, och flera tränar inför triathlon eller stora lopp som Vansbrosimmet.
– Det är populärt att göra en svensk klassiker och då vill man öva upp sin simteknik, förklarar Peter. I mån av tid kan vi ge tips och råd till dem som vill bli snabbare.
Under simhallens öppettider finns det också möjlighet att ta simmärken. Peter berättar att en 17-åring nyss har klarat alla märken som finns att ta.
– Det är roligt att kunna hjälpa folk att nå sina mål. Många barn och ungdomar som hittar till oss är de som kanske inte är så intresserade av mer populära träningstyper som bollsport. Simning är en idrott där man inte sviker ett helt lag om man gör fel, det tycker många är skönt. Dessutom är simning väldigt skonsamt för kroppen, det är en mjuk träningsform som funkar bra som komplement till annan träning eller om man har svårt att springa.
Förutom motionssim, lek för familjer och barn och simundervisning används Nora simhall också av föreningar. Räddningstjänsten övar livräddning, Nora simsällskap har tävlingssimning och vattengympan på onsdagar är populär bland äldre. Peter berättar att intresset för simning verkar ha ökat i Nora senaste tiden, trots att simhallen hade stängt i ett halvår 2022.
– Det var ett måste att byta ut systemet för vattenrening, vi hade haft samma sedan simhallen öppnade 1967. Så det är roligt att noraborna har hittat tillbaka och att fler tar sig hit.


Informationsägare:
Sidan uppdaterad: