Vi är Nora - Information från Nora kommun - #2 2024
Här presenterar vi vår nya informationskanal, Vi är Nora, i digital version. Andra numret med reportage, nyheter och evenemang.
Välkommen till ett nytt nummer av vår kommuntidning - Vi är Nora!
Jag är så glad och tacksam över den fina respons vi fått från vårt första nummer! Det är mycket roligt och positivt som händer i vår kommun. Det finns ett enormt driv i hela den kommunala organisationen och en stark vilja att göra det yttersta för att utveckla vårt älskade Nora. Våra folkvalda politiker har också gett oss en tydlig inriktning. Nora ska bli en kommun där 13 000 invånare bor. Men vill vi verkligen bli fler, är det inte ganska bra som det är?
Reportage
De kommer med hjärta och kunskap
Dygnet runt och året runt, oavsett om det är bra väder eller dåligt väder, julafton, eller midsommar så ser vi dem på våra vägar. De går, cyklar eller åker
bil. Just idag är det med bilen, vi är ute med hemtjänst söder.
Stensnäs ska locka fler till Nora
En bostad intill Norasjön och Stadsskogens naturreservat, bara ett stenkast från den gamla trästaden. Det är visionen som Karin Öhman och hennes kollegor jobbar med, när Stensnäsområdet ska byggas ut.
Maria och Viktoria hjälper ungdomar att blicka framåt
Hon ville bli socionom, men när betygen inte räckte till bytte hon spår. Sedan tolv år tillbaka jobbar Maria Söderqvist som studie- och yrkesvägledare på Karlsängskolan. Hon och Viktoria Skoglund är några av dem som rustar unga för yrkeslivet.
Hur skapar vi trygghet för våra unga
Nora kommun samarbetar med polis och myndigheter för att skydda unga från kriminalitet. Genom tidiga insatser och samverkan skapas trygghet för barn och ungdomar.
ABC stärker banden mellan barn och föräldrar
Vill du bygga en starkare relation med ditt barn? ABC föräldraträffar ger dig
stöd och verktyg för dig som vill bli tryggare i ditt föräldraskap.
Framtidens socialtjänst
I juli 2025 väntas en ny socialtjänstlag träda i kraft, med målet att göra socialtjänsten mer förebyggande, tillgänglig och kunskapsbaserad. Nora deltar som pilotkommun.
Pulsen på din politiker
Lär känna din politiker
Kommunfullmäktige är den högsta beslutande församlingen av politiker i Nora kommun. Ledamöterna som är 35 stycken,väljs av medborgarna i de allmänna valen. Kommunfullmäktige fattar beslut om vilka nämnder som ska finnas, fastställer taxor, samt sätter upp mål och visioner för kommunen. De beslutar även om budget, kommunalskatt och andra principiella frågor. Kommunfullmäktige utser dessutom ordförande, vice ordförande, samt ledamöter och ersättare till både kommunstyrelsen och olika nämnder i kommunen. Presidiet består av kommunfullmäktiges ordförande samt förste och andre vice ordförande.
Vi har ställt tre snabba frågor till Marita, Per och Erik. Bland annat svarar de på frågan "Vad är din viktigaste fråga för Nora?"
Nora utvecklas
Vad händer på nya Karlsäng
Detaljplanen har varit ute på samråd och granskning. Just nu pågår arbetet med att ta fram systemhandlingar, vilket är en mer detaljerad plan för hur projektet ska genomföras inklusive tekniska systemval och vissa material. Nora
fastigheter har anlitat en generalkonsult för att jobba vidare. När systemhandlingen är klar före sommaren 2025 kommer det bli möjligt att lämna anbud via offentlig upphandling. Granskningen av detaljplanen blir klar vid årets slut.
Nya satningar på Alntorps ö
Under sommaren 2023 genomförde Nora kommun en undersökning
och workshops om framtiden för Alntorps ö. Med svaren som grund tar Tillväxt- och Fastighetsavdelningen på kommunen fram en utvecklingsplan, både på kort och lång sikt, för öns framtid. Redan i år kunde flera satsningar genomföras, däribland viss renovering av Gula villan, beskärning av äppelträd
intill, röjning av sly samt nya bänkar vid utkiksplatsen.
Ny adress, samma glädje
Efter en sommar med flyttkartonger har tidigare Järntorgets förskola nu flyttat in i de nyrenoverade lokalerna på Soltunets förskola, Vi är Nora har besökt verksamheten och pratat om hur flytten har gått.
Regnet smattrar försiktigt mot fönstren, hösten är här men på Soltunets förskola hörs skratt och bus i korridorerna. Vi tas emot av Ulrika Vestberg som är förskollärare på förskolan, hon berättar om den flytt som skett under sommaren.
Flytten har gått bra, det är lite smågrejer kvar men huvuddelen är färdigt nu, säger förskollärare Ulrika Vestberg.
Soltunet har renoverats, delar av golven är utbytta, ytskikt är omgjorda och nymålade, nya dörrar och ny belysning är monterad.
- Det är mycket mer ombonat och trevligt nu, vi i personalen känner att vi inte är lika trötta efter en dag här, säger Ulrika.
Det är främst ljudnivån som förbättrats då Soltunets lokaler är ändamålsenliga för förskoleverksamheten. Soltunet består av två avdelningar där barn i åldrarna ett till fem blandas. I de nya lokalerna finns det fler rum än vad det var på Järntorgets förskola och barnen får en lugnare miljö att leka och lära i.
- Vi har pratat med barnen om flytten och de är också nöjda, det blir en mycket bättre miljö även för dem, säger
Ulrika. Under hela våren 2024 har förberedelserna pågått och 5 augusti var förskolan redo att ta emot barn och vårdnadshavare, då alla barn på Järntorgets förskola även fick en plats på Soltunet.
- Alla barn fick följa med i flytten från Järntorget vilket vi tycker är positivt, säger Ulrika Vestberg.
Kommunen informerar
Fyra råd för ökad livskvalitet
Nora kommun har fyra olika råd som arbetar för att stärka dialogen mellan kommunen och invånarna samt förbättra lokala förutsättningar och livskvalitet. Varje råd har ett specifikt fokusområde och fungerar som en viktig länk mellan kommunen och olika samhällsgrupper.
Kommunstyrelsens ordförande Mikael Wahlberg berättar om en tillgänglighetsvandring tillsammans med Pensionärsrådet och Rådet för funktionsnedsatta i centrala Nora där kommunen fick insikter kring
handikapparkeringar, skyltning och trottoarkanter. Snöröjning diskuterades med Trafikverket efter att frågan
kommit upp på Bygderådet. Näringslivsrådet har stort inflytande och bidrog till kommunens strategi.
Bygderådet
Är en plattform där hembygds- och bygdegårdsföreningar samverkar med kommunen för att främja utvecklingen i hela Nora.
Näringlivsrådet
Fokuserar på att skapa bättre förutsättningar för företag och företagare i kommunen
Pensionsärsrådet
Är ett rådgivande organ där pensionärsorganisationer och kommunen samverkar för att lyfta frågor som rör äldreomsorg, boende och livskvalitet för seniorer.
Rådet för funktionsnedsatta
Arbetar för att främja delaktighet och rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Akut kontakt under jul och nyår
Nu närmar vi oss jul och
nyår, under dessa dagar
har kommunen inte öppet
alla röda dagar. Om du
är i behov av akut hjälp
eller kontakt kan du
gå in på nora.se/akut
för att hitta kontaktuppgifter
till hjälporganisationer
och myndigheter.
Kom ihåg att alltid ringa 112 om det är fara för liv eller hälsa.
Vintern i Nora
Ta med pulkan, åk skidor, vinterbada eller prova långfärdsskridskor om isarna är bra runt om i kommunen.
Kom ihåg säkerheten
– isdubbar runt halsen, ispik för att testa isens tjocklek och en livlina kan rädda liv. Ha alltid med en ryggsäck med torrt ombyte och åk tillsammans med andra. I Nora ishall finns tider för allmänhetens åkning med vanliga skridskor. Ideella krafter gör att det brukar finnas fantastiska skidspår för alla nivåer. Avsluta dagen med korvgrillning och njut av vintern i natursköna Nora!
Öppettider återvinningscentralen
Har du tänkt köra ett lass med skräp till återvinningscentralen?
Öppettider:
Måndag, tisdag och torsdag
klockan 11.00–19.00
Fredag klockan 11.00–16.00.
Lördagar är det öppet ojämna veckor klockan 08.00–12.00.
Viktigt att komma ihåg att det är stängt alla aftnar och röda
dagar. Mer information om var julgranarna lämnas efter
helgerna kommer på vår hemsida.
Vårterminen 2025
Efter ett välförtjänt jullov börjar eleverna vårterminen
torsdagen den 9 januari.
Sportlovet
Infaller vecka 8 (17–21 feb)
Påsklov
är vecka 16 (14–21 april).
Andra lediga dagar
Är 1 maj, 29–30 maj
och 6 juni.
Skolavslutning
Äger rum den 12 juni (om inte
din skola har planerat något annat).
Kommunen satsar på jämställdhet
Nora kommun har beslutat att ställa sig bakom CEMR-deklarationen, EU satsning för ökad jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå. Målet är att offentliga aktörer tar ansvar för jämställdhetsinsatser, både inom sina organisationer och i samhället. Det handlar om att stötta företagande, rättvist fördela föreningsbidrag och se över hur vi arbetar med olika grupper. Kommundirektör Christina Landoff har fått uppdraget att leda arbetet med ett jämställdhetspolitiskt program utifrån beslutet i våras.
Biblioteksbussen
Betty rullar in - Läsupplevelser på hjul
Hoppa ombord på vår biblioteksbuss Betty, inköpt 2022 med stöd från Statens Kulturråd. Bussen rullar ut till
både förskolor och allmänheten. Här kan du låna, lämna tillbaka böcker och fixa bibliotekskort. Kortet fungerar
på alla bibliotek och bussar inom Bergslagsbibblan så låna och lämna var du vill i våra fyra kommuner i norra
länsdelen. Under skollov och vid särskilda evenemang kör vi extra turer.
Vill du läsa hela numret av Vi är Nora?
Tidningen har delats ut med posten till Noraborna under november månad. Har du missat tidningen och vill ha ett exemplar kan du hämta ut en tidning på Tingshuset eller via nedan länk beställa ett exempelar som skickas hem till dig.
Informationsägare: Stöd och service
Sidan uppdaterad: