• A-Ö
  • Om webbplatsen
  • Huvudmeny

Maria och Viktoria hjälper ungdomar att blicka framåt

Maria står framför hylla med pärmar och böcker

Hon ville bli socionom, men när betygen inte räckte till bytte hon spår. Sedan tolv år tillbaka jobbar Maria Söderqvist som studie- och yrkesvägledare på Karlsängskolan. Hon och Viktoria Skoglund är några av dem som rustar unga för yrkeslivet.

Att behöva tänka om och hitta en ny väg gör att studie- och yrkesvägledaren Maria Söderqvist kan relatera till eleverna på högstadiet, när de ska ta stora beslut om sin framtid.
- Jag vill att de ska se att det finns ett liv efter Karlsäng och tänka lite större, säger Maria. Det finns så många möjligheter som de inte ens vet om.

 

Mer än betyg som spelar roll

På högstadieskolan i Nora får eleverna i årskurs sju och nio lektioner i arbetsmarknadskunskap. Då kommer representanter från Handelskammaren Mälardalen och berättar om hur arbetsmarknaden ser ut. Ibland är även anställda vid lokala företag med och pratar om sina jobb.


- I sjuan kan eleverna räkna upp runt 20–25 yrken, som bäst, berättar Maria. Det är de vanliga som polis, läkare, brandman och sjuksköterska. Men på de här lektionerna får de veta att det finns omkring 9000 olika yrken i Sverige.

En viktig del av lektionerna med Handelskammaren är att prata om attityder och personlighet. Många elever tror att det är enkelt att få jobb på ställen som McDonald’s, att det inte krävs så mycket där, enligt Maria.


- Men då brukar besökarna från Handelskammaren berätta att 40 000 ungdomar söker jobb där och att det är ett serviceyrke som kräver en del. Maria berättar vidare att det inte bara är betygen som spelar roll när man söker jobb.


- Man måste också komma i tid, ha ett vårdat språk och en bra attityd. Du kan inte bli utslängd från skolan eftersom du har rätt att vara här, men beter du dig illa på en arbetsplats kan du faktiskt bli av med jobbet. Just det får eleverna träna på i åttan och nian, när de går ut på PRAO – praktisk arbetslivsorientering. Då är de på en arbetsplats under en hel vecka och får känna på hur det är att jobba på riktigt. Maria hjälper de elever som inte har egna kontakter att hitta en bra PRAO-plats.

 

Livet efter Karlsäng

Några elever knackar på Marias dörr med sina PRAO-blanketter och har frågor om sin kommande praktikvecka på Stadshotellet i Nora. Tonåringarna är stressade över att allt ska bli rätt, så de verkligen får vara där de vill. Maria lugnar dem och säger att de ska gå till hotellet för att få kontaktuppgifter till rätt person, och att det brukar ordna sig innan det är dags för PRAO-veckan. - Det roligaste med mitt jobb är att lyssna till vad ungdomarna själva vill och hjälpa dem att söka sina drömskolor för att komma lite närmare sina mål, säger hon när eleverna har gått.


Kunskap om arbetslivet ingår också i samhällskunskapen. På SO:n får åttorna en kurs om skatt och fackrörelsen. Att rikta fokus på livet efter skolan gör det mer naturligt att prata om gymnasievalet – Maria tycker att det är viktigt att etablera tanken om framtiden tidigt.
- Det är bra att se att det finns en värld utanför Karlsäng. Samtalen om framtiden ger många elever mål och mening med att vara här i skolan. Men jag är också tydlig med att det är helt okej att inte veta vad man vill göra när man bara är 14–15 år. Det finns många möjligheter att ändra sig senare i livet.

 

Fler i komunen satsar på unga

Gymnasiet är inte enda vägen att gå. Ibland räcker betygen inte till eller så har sjukdom gjort att man halkat efter. Då finns
Viktoria Skoglund som en hjälpande hand för unga i Nora.

- Jag träffar ungdomar i många olika situationer, de kan ha varit väldigt lite i skolan eller ibland inte alls, säger Viktoria, som är kommunens ungdomssamordnare. Det kommer också en del studenter från gymnasiet till mig, för att få hjälp in på Komvux när de behöver något mer ämne. Hennes uppgift är att lotsa ungdomar tillbaka till studier, men också att hitta meningsfulla aktiviteter om skola inte är aktuellt. Det kan handla om vägledande samtal, friskvård, praktik eller kontakt med andra myndigheter.


- Vägen till utbildning och jobb är inte alltid spikrak, säger Viktoria. Det bästa med mitt jobb är att jag träffar så många fina unga människor. Jag blir glad av att se att man tillslut kommer fram till något bra, trots att det ibland tar lite längre tid.

Informationsägare:
Sidan uppdaterad: