Information om coronaviruset

Läs om hur Nora kommun och andra myndigheter hanterar spridningen av coronaviruset.

 • Huvudmeny

Lag och föreskrift som rör caféer och restauranger

Kommunerna får större makt i tillsynen av caféer och restauranger och det införs en förordning om en meter avstånd mellan sällskap som besöker restaurang.

Den 1 juli infördes en lag som ger kommunerna rätt att, utöver tillsynen även befogenhet att meddela förelägganden som krävs samt möjlighet att tillfälligt stänga ett serveringsställe som inte följer lagen eller föreskrifterna. Lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder föreslås att gälla från den 1 juli till och med den 31 december 2020. För Nora kommuns del är det Samhällsbyggnad Bergslagen som har hand om dessa frågor.

Den 7 juli införs föreskrifter om hur serveringen ska gå till. Det ska vara en en meter mellan sällskap på serveringsställen. Mat och dryck får bara serveras till dem som sitter ned vid ett bord eller vid en bardisk, och serveringsställen ska erbjuda möjlighet till handtvätt eller till att använda handsprit.

Läs mer:
Folkhälsomyndigheten: Nya föreskrifter och allmänna råd till serveringsställenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Samhällsbyggnad Bergslagen: Smittskydd på serveringsställenöppnas i nytt fönster

Länsstyrelsen: Länsstyrelsen ska stötta kommunernas tillsyn av serveringsställenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Informationsägare:
Sidan uppdaterad: 2020-07-08

 • 2020-11-23


  Ansvarsfull provtagning


  Region Örebro län driver just nu en kampanj om ansvarsfull provtagning. Här finns material som ni är välkomna att använda!
  Läs mer
 • 2020-11-04


  Samhällsbyggnadsförvaltningen stänger för besök


  se www.nora.seöppnas i nytt fönster
  Läs mer
 • 2020-11-04


  Lokala allmänna råd


  För att bromsa smittspridningen gäller nu lokala allmänna råd och ett publiktak på 50 personer i Örebro län. De allmänna råden innebär bland annat att du som vistas i länet uppmanas att avstå från inomhusmiljöer som exempelvis köpcentrum, att avstå från idrottsträningar och om möjligt bara ha fysisk kontakt med personer i samma hushåll.
  Läs mer
 • 2020-10-06


  Företagsfrukost blir walk & talk


  Välkommen att promenera Å promenaden och diskutera företagsfrågor tisdag den 13 oktober kl.12. Samling vid Torgbrunnen. Ingen anmälan krävs.
  Läs mer
 • 2020-09-24


  Till dig som driver företag med inriktning mot besökare


  Nästa vecka kommer BillerudKorsnäs i Frövi, Lindesbergs kommun, att ta emot ca 900 entreprenörer för att utföra arbete under ett planerat driftstopp. Nora kommun välkomnar också ett flertal av dessa entreprenörer till olika övernattningsställen i kommun.
  Läs mer