Registrering och kontroll av livsmedelsföretag

Registrering och kontroll av livsmedelsföretag Grunden i livsmedelslagstiftningen är att den som säljer eller serverar livsmedel ansvarar för att de är säkra och rätt märkta. Kom ihåg att även produkter som snacks, snus och dricksvatten räknas som livsmedel. Sedan den 1 augusti 2023 ska även vissa företag som hanterar material som kommer i kontakt med livsmedel registrera sin verksamhet. Offentlig kontroll I kommunen är det Miljöenheten på Samhällsbyggnadsförvaltningen som kontrollerar att livsmedelsföretag följer lagstiftningen. Det är ändå alltid du som driver verksamheten som har det fulla ansvaret för att livsmedlen är säkra för konsumenterna. Anmälan av livsmedelsverksamhet och dricksvattenanläggning Om du ska starta en livsmedelsverksamhet eller en dricksvattenanläggning måste du registrera den hos Samhällsbyggnadsförvaltningen. Du får starta verksamheten två veckor efter att registreringen kommit in. Startar du utan att ha registrerat dig kan du behöva betala en sanktionsavgift. Om du bygger om eller ändrar hur en lokal används kan du också behöva ansöka om bygglov. E-tjänst för registrering av livsmedelsverksamhet och dricksvattenanläggning Avgiften för registrering är 2 580 kronor. Avgiften tas ut för handläggning av ärendet. I samband med registreringen görs en riskklassning av din verksamhet. Den avgör hur ofta kontroller kommer att göras under en femårsperiod. För att räknas som ett livsmedelsföretag ska verksamheten ske regelbundet och vara organiserad. Om du är osäker på om din verksamhet behöver registreras kan du kontakta Miljöenheten på Samhällsbyggnadsförvaltningen. Kontaktuppgifter finns längst ner på sidan. Registrering av kontaktmaterialverksamheter (FCM) Tillverkare, förädlare och importörer av material som är avsedda att komma i kontakt med livsmedel ska registrera sin verksamhet hos Samhällsbyggnadsförvaltningen. Exempel på kontaktmaterial är: Förpackningar som plastpåsar, papperspåsar, folier och kartonger Bordsartiklar som glas, porslin och bestick Köksredskap som kastruller, stekpannor, slevar och vispar Köksapparater som kaffebryggare och elvispar Delar av apparater, till exempel tätningar och slangar Utrustning och ytskikt, till exempel transportband och filterdukar Verksamheter som är undantagna från registreringsplikt: Livsmedelsverksamheter som även tillverkar, förädlar eller importerar FCM Verksamheter med omsättning under 80 000 kronor per år Verksamheter som tillverkar, förädlar eller importerar färre än 1 000 enheter per år Restauranger och andra som endast hanterar kontaktmaterial E-tjänst för registrering av kontaktmaterialverksamhet Om kontaktmaterial på Livsmedelsverkets hemsida Exempel på livsmedelsverksamheter Restaurang, café, pizzeria eller skolkök Livsmedelsbutik, gårdsbutik, glasskiosk, apotek eller torghandel Bageri, charkuteri, konfektyrtillverkning, bryggeri eller konditori Partihandel, lagring eller transport av livsmedel Distansförsäljning av livsmedel, till exempel via webbplats Dricksvattenanläggning som producerar eller tillhandahåller dricksvatten Verksamhet som tillverkar eller importerar material som kommer i kontakt med livsmedel Kontroll av verksamheten När din verksamhet är registrerad kommer vi från Miljöenheten att konNär din verksamhet är registrerad kontaktar Miljöenheten dig för att boka en första inspektion inom 2 månader. Vid inspektionen kontrolleras att verksamheten uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen. Mer information finns på Livsmedelsverkets webbplats: Så kontrolleras ditt företag Lokaler, hantering och hygien Avgifter för livsmedelskontroll Från 1 januari 2025 är taxan för tillsyn 1 290 kronor per timme. En normal kontroll tar cirka 3–4 timmar, vilket motsvarar 3 870–5 160 kronor. Det inkluderar tiden för planering av inspektionen, inspektionstiden och efterarbete. Avgiften faktureras i efterhand. Restid debiteras inte. Om brister upptäcks görs en uppföljande kontroll som också debiteras. Ändring, ägarbyte eller avslut av verksamhe Om du planerar att ändra din verksamhet ska du informera Samhällsbyggnadsförvaltningen innan ändringarna sker. Vid ägarbyte krävs en ny registrering innan överlåtelsen. Om verksamheten upphör ska du lämna in en anmälan om avslut. E-tjänst för registrering/ändring/avslut av livsmedelsverksamhet Slakterier, mejerier och rökerier Verksamheter som tillverkar kött-, mejeri- eller fiskprodukter och säljer till andra livsmedelsföretag ska godkännas av Livsmedelsverket innan start. Kontakta Livsmedelsverket för att ansöka om godkännande av livsmedelsanläggning. Försäljning av egna primärprodukter Livsmedelsverket har information för dig som vill sälja små mängder primärprodukter direkt till konsumenter. Primärprodukter är obehandlade produkter från jorden, naturen eller djur, till exempel grönsaker, frukt, kött och fisk. Livsmedelsverkets webbplats: Försäljning av små mängder primärprodukter till konsumenter Råd och stöd till företag När du planerar att starta ett livsmedelsföretag kan du behöva flera olika tillstånd. På verksamt.se kan du skapa en personlig checklista som visar vilka uppgifter och tillstånd som behövs. Skapa checklista på verksamt.se Du kan också skicka in en intresseanmälan till företagslotsen. Företagslotsen är en kostnadsfri service som samordnar dina kontakter i kommunen och hjälper dig med frågor. Intresseanmälan till företagslotsen Registrerade livsmedelsföretagare kan även delta i digitala informationsträffar via Teams. Kontakt samhällsbyggnadsförvaltningen 0581-55 00 40 Telefontider Vardagar 10-12 och 13-15. Dag före helgdag 10-12 Besöksadress och besökstider Prästgatan 6 i Lindesberg Vardagar 10-12 och 13-15. Dag före helgdag 10-12. Mejla Samhallsbyggnad@lindesberg.se Skicka brev Samhällsbyggnadsförvaltningen 711 80 Lindesberg Text

Informationsägare:
Sidan uppdaterad: