• Huvudmeny

Språk- och integrationsvän

Vill du berika ditt och andras liv? Bli språk- och integrationsvän och ansök om att få en vän!

Genom att bli språk- och integrationsvän har du möjlighet att hjälpa en person med utländsk bakgrund att få en bra start i sitt nya hemland. Samtidigt lär du känna en ny kultur.

Att vara språk- och integrationsvän handlar om att lära känna varandra över kulturgränserna, ha roligt tillsammans och kanske få en vän för livet. Som svenskspråkig hjälper du en person som är ny i Sverige med att lära sig svenska och det svenska samhället.

Vem kan bli språk-och integrationsvän?
Personer med svensk språk- och kulturkunskap som vill träffa personer med utländsk bakgrund och göra en god samhällsinsats. Man behöver inte vara född i Sverige för att delta.

Vad gör vi tillsammans som språk- och integrationsvänner?
Ni umgås, har roligt tillsammans och bekantar er med varandra. Det är ni tillsammans som bestämmer vad ni vill göra när ni träffas. Promenader, ta en fika och gå på studiecirklar är några exempel på aktiviteter. Eller så kanske ni delar ett intresse som ni vill utöva tillsammans. Att vara språk- och integrationsvänner handlar inte om att vara en lots eller förmyndare som gör saker för någon annan.

Hur ansöker jag om att bli språk-och integrationsvän?
Anmäl ditt intresse genom att fylla i och skicka in en ansökningsblankett. Du kan skicka in ansökan via e-post till kontaktsamordnare Mohamad Rema, e-post: mohamad.rema@nora.se
Du kan också skriva ut ansökan och lämna in den på Biblioteket eller i Tingshusets reception.

Ansökningsblankett språk- och integrationsvän (pdf)

Vad händer efter ansökan?
Kommunens handläggare tar emot och registrerar anmälan.

  1. Du får en inbjudan till ett personligt samtal. Syftet med samtalet är att få mer information om personerna som anmält intresse att bli språkvän.
  2. Därefter görs en matchning utifrån gemensamma erfarenheter, intressen, ålder och familjesituation samt individuella önskemål.
  3. Efter matchningen får ni erbjudande om ett gemensamt möte tillsammans med kommunens integrationsenhet.
  4. Efter det första mötet sköter de nya språk- och integrationsvännerna kontakten själva.
  5. Efter den första månadens språkvänskap, som är ett slags ”prövotid” väljer språk- och integrationsvännerna om man vill fortsätta träffas eller avbryta engagemanget.

All språk- och integrationsvänskap är frivillig, sker på fritiden och bygger på ömsesidighet, öppenhet och respekt. Språk- och integrationsvänskapen kan fortsätta hur länge som helst. Men den kan också avbrytas närhelst någon av språkvännerna vill.

Fler frågor?
Mohamad Rema, kontaktsamordnare, tel: 0587- 813 39, e-post: Mohamad.rema@nora.se

Kristine Andersson, Fritidssamordnare, tel: 0587-812 99, e-post: kristine.andersson@nora.se

Informationsägare: Tillväxt och utveckling
Sidan uppdaterad: 2016-12-05