Information om coronaviruset

Läs om hur Nora kommun och andra myndigheter hanterar spridningen av coronaviruset.

  • Huvudmeny

För nyanlända barn och vuxna

Alla nyanlända till Nora kommun, från ett annat land och kultur, har rätt till stöd och hjälp. Målet är att du ska få en bra start i Nora kommun.

Integrationsservice

Integrationsservice hjälper dig som är nyanländ. Du får hjälp med

  • var du ska vända dig,
  • förstå brev från myndigheter,
  • fylla i blanketter,
  • få del av kommunal verksamhet och service ,
  • skaffa hemförsäkring och el-abonnemang,
  • ansöka om hemutrustningslån,
  • anmäla dig till asylhälsan, arbetsförmedlingen och samhällsorienteringen,
  • det svenska socialförsäkringssystemet. 

Tolk

När vi saknar gemensamt språk tar vi hjälp av tolk- och översättartjänster. De hjälper till med kontakter med sjukvård,, skolor, föreningar, bostadsföretag, vanliga människor och myndigheter: Vi anlitar tolk- och översättartjänster från Örebro..

Stödboende

För dig som äldre och mer självständig finns stödboenden. Stödboende kan vara en lägenhet eller ett rum där du delar kök och badrum med andra ungdomar. Du har en mentor och det finns personal alla dagar som kan hjälpa med det du behöver ha hjälp med.

Språk- och integrationsvän

Språk- och integrationsvänner hjälper nyanlända att få en bra start i sitt nya hemland. Språk- och integrationsvänner lär känna varandra över kulturgränserna, har roligt tillsammans och blir kanske vänner för livet.

Vad gör vi tillsammans som språk- och integrationsvänner?
Vi umgås, har roligt tillsammans och bekantar oss med varandra. Det är ni tillsammans som bestämmer vad ni vill göra när ni träffas. Promenader, ta en fika och gå på studiecirklar är några exempel på aktiviteter. Eller så kanske ni delar ett intresse som ni vill utöva tillsammans. Att vara språk- och integrationsvänner handlar inte om att vara en lots eller förmyndare som gör saker för någon annan. Läs mer om hur du blir språk- och integrationsvän.
öppnas i nytt fönster

Svenska för invandrare, SFI

När du har fått uppehållstillstånd har du rätt till språkundervisning, Svenska för invandrare.
Svenska för invandrare, SFI,  vänder sig till dig som är bor i Nora kommun men inte har svenska som modersmål och som behöver lära dig svenska på grundläggande nivå. SFI är individanpassat och tränar svenska för vardags-, arbets- och samhällsliv. Läs meröppnas i nytt fönster

Arbete för nyanlända

Fler nyanlända ska snabbare komma in i arbete eller studier. Vår viktigaste uppgift är därför att skapa motivation för att jobba och förutsättningar för sysselsättning och egen försörjning.
Arbetspraktik, språkpraktik och social praktik erbjuder vi nyanlända.  Café Hjernet och Verkstan är våra två egna aktiviteter.
Genom Arbetsförmedlingen kan vi sedan hjälpa till att ordna nystartsjobb och extratjänster.  

Informationsägare: Kommunförvaltningen
Sidan uppdaterad: 2018-10-08