• Huvudmeny

Alntorps ö och Plaskus

I mitten av Norasjön ligger Alntorps ö som till största delen ägs av Nora kommun. Ön är fritt tillgänglig för Noras invånare, under sommaren finns café och aktiviteter. Båten Plaskus tar besökare till och från ön.

Café och kiosk

Gula villans café serverar smörgåsar, sallader, glass, kaffe, smoothies mm. Öppet alla dagar kl 11-17, för frågor och eventuella gruppbokningar tel 0738-400150.
Kiosken erbjuder kaffe, glass, godis mm. Öppet alla dagar kl 10.30-17. Här kan du hyra klubbor till minigolfen och under helgerna hjälper vi Fritidsbanken med utlåning.

Swish och kort fungerar för betalning, men inte pengar.

Åk med Plaskus

Båten Plaskus kör tur och retur till ön varje hel och halv timme kl 10-17.30, rast kl. 14.45-15.15. Det kostar inget att åka med.
Sista turen från ön går kl 17.35. Vid köbildning går M/S Plaskus i skytteltrafik.
Plaskus går från den 30 maj (Kristi himmelsfärd) och t o m sön 1 sept (Nora marken). Plaskus går inte på midsommaraftonen och inte heller lördagen 13 juli.
Båten Plaskus avgår från Strandpromenadens södra del, där spårområdet tar slut.

Badplats

Badplatsen på Alntorps ö har bryggor, ponton och hopptorn. Där finns omklädningsrum och toaletter.
Vattenkvaliteten mäts under sommaren och redovisas här.öppnas i nytt fönster Hundar är inte välkomna på själva badplatsen.

Minigolf 

En minigolfbana håller på att iordningsställas och ska vara klar till midsommar. I kiosken kan du hyra klubbor.

Fritidsbanken

17 juni - 23 augusti finns Fritidsbanken på Alntorps ö, öppet måndag-fredag. Läs mer om Fritidsbanken och se film om Fritidsbanken på önlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Under helgerna kan delar av Fritidsbankens sortiment lånas via kiosken.

Grillplatser

På ön finns flera grillplatser som är fria för användning. Men tänk på brandfaran och var försiktig med elden!

Trollstigen

Trollstigen är en promenadstig för de minsta.

Hundar är välkomna

Du är välkommen att ta med din hund till ön. Självklart håller du den kopplad och plockar upp efter den. På den iordninggjorda badplatsen är din hund inte välkommen men på andra ställen kan hundar gå ner i vattnet.

Genbanken

Genbanken är en samling av ca 160 äppel- och oäronsorter.Där finns två exemplar av 21 olika, så kallade mandatträd, samt en rad lokala sorter. Genbanken på Alntorps ö är en av 14 genbanker i Sverige, som skapats för bevarande av gamla sorter. Den startades upp 1997 och har fokus på Bergslagens pomologiska arkiv. Nora kommun sköter genbanken på uppdrag av Sveriges Lantbruksuniversitet, Alnarp, här kan du läsa mer om det arbetetlänk till annan webbplats
Genbanken ligger vackert på öns östra sida och är ett fint utflykts- och promenadmål.

Karta över Alntorps ö

Länk till kartaöppnas i nytt fönster

Alntorps ö - historik

Alntorps ö:s siste private ägare var bankdirektören Carl Emil Bergstrand som avled 1926.Tack vare Bergstrands välvilja var ön redan under hans tid ett populärt utflyktsmål för bad och friluftsliv bland noraborna.

Efter Bergstrands död hölls en offentlig auktion, vid vilken Nora stads representanter ropade in ön. Finansieringen löstes genom att styrelsen för Nora sågbladsfabrik donerade köpeskillingen till Nora stad. Vid donationen fästes villkoren att ön skulle upplåtas att ”fritt begagnas” av Noras innevånare och att någon ytterligare del av ön inte skulle få säljas vidare. Dessutom klargjordes i donationsbestämmelserna att de inkomster som ön kunde tänkas inbringa genom försäljning av skog och dylikt skulle användas för att eventuellt anlägga en badplats och till en billig båtförbindelse mellan ön och fastlandet mm.

Den gula villan ”Noragården” var tidigare Bergstrands sommarbostad, men blev på 30-talet pensionat för att på senare tid användas som restaurang och numera café.

Hela ön, så när som på tolv fritidshustomter på öns västra sida, ägs av Nora kommun.
Läs mer om bakgrunden till Alntorps ö i Nora kommuns regiöppnas i nytt fönster 
Mer historik ur arkivet, del 1öppnas i nytt fönster
Mer historik ur arkivet, del 2öppnas i nytt fönster

Alntorps ö har en gammal historia. Äldsta kända källan för Alntorps ö är i en av fogden Eskil Mickelsson 1502 upprättad jordebok över ”/.../...gamle herr Stens [Sture d.ä.] och hans gemål Ingeborg Åkesdotters arve- och köpegods.” I bokverket Lindesberg och Nora genom tiderna förra delen (1943) och senare delen (1949) av Wilhelm Tham kan man ta del av öns äldsta belagda historia. Böckerna finns tillgängliga via Noras kommunarkivöppnas i nytt fönster

Informationsägare: Kommunförvaltningen
Sidan uppdaterad: 2019-08-12