• A-Ö
  • Om webbplatsen
Lyssna på sidan Lyssna
  • Huvudmeny

Maria Lang filmer

Under sommaren och hösten 2012 filmatiserades Maria Langs böcker och blev till sex filmer.

"Maria Lang, pseudonym för Dagmar Lange, skrev mellan 1949 och 1989 över 40 romaner, och blev med dessa en av Sveriges mest älskade deckarförfattare. Hennes intrikata pusseldeckare, berättelser om kärlek på liv och död, utspelar sig under ett svenskt 1950-tal i det trolska, vackra Bergslagen." Pampas produktionsbolag

Mordgåtorna framställs som små utsökta teaterstycken där människors dolda känslor och tidigare bagage blir centrala. Brotten sker inom slutna miljöer, där mördaren alltid är någon mitt ibland oss; en klassisk "whodunnit", full av intressanta figurer och livsöden.

I filmerna får vi följa de återkommande karaktärerna: Puck Ekstedt, Christer Wijk och Einar Bure. Puck är den 28-årige litteraturstudenten från Uppsala. Hon är en modern kvinna: nyfiken, frispråkig och sprallig. Och med sin människokännedom och generositet har hon en unik förmåg att få människor att öppna sig. Christer är en stilig och hemlighetsfull kriminalkommisarie från Stockholm. Han har inte bara är enastående förmåga att lösa brott, utan också en oerhörd attraktionskraft på kvinnor. Christers barndomskamrat Einar, är den rappa och humoristiska akademikern, som ger dem båda ett välbehövligt intellektuellt motstånd. Tillsammans, med sina unika egenskaper, löser de mordgåtorna som hopar sig framför dem.

De adapterade böckerna är:
* Mördaren ljuger inte ensam
* Inte flera mord
* Rosor, kyssar och döden
* Tragedi på en lantkyrkogård
* Kung Liljekonvalje av dungen
* Farliga drömmar


Maria Lang
Dagmar Maria Lange, pseudonym Maria Lang
född 31 mars 1914 i Västerås
död 9 oktober 1991 i Nora

Dagmar Lange disputerade 1946, vid dåvarande Stockholms högskola på en avhandling om Pontus Wikner (Pontus Wikner som vitter författare) och arbetade under åren 1948-1972 vid Nya elementarskolan för flickor i Stockholm. Hon ingick som en av de tretton ledamöterna i den Svenska Deckarakademin när den instiftades 1971.

Maria Lang skrev och gav ut 48 böcker. Därtill skrev hon filmmanus, dramatik och otaliga tidningsartiklar, bland annat om opera. Hennes mest spridda bok är Kung Liljekonvalje av dungen från 1957. Den minst spridda, förutom doktorsavhandlingen, är novellsamlingen Ögonen från 1964. Langs kommissarie Christer Wijk utreder morden i kriminalromanerna. Miljön var ofta småstaden Skoga, som i verkligheten var hennes hemstad Nora i Bergslagen där Lang bodde och gärna promenerade runt ensam nattetid för att få inspiration till nya pusseldeckare.

Informationsägare:
Sidan uppdaterad:

Maria Lang. (C) Hans Hammarskiöld

(c) Fotografi: Hans Hammarskiöld.