• Huvudmeny
Trähusen i Storgatubacken

Kulturhistoria, kulturarv och museum

Kulturarvet är rikt med många lämningar från Bergshanteringens glansperiod. I bygden kan du besöka gruvor och hyttor. Åk veterantåg sommartid. Inne i Nora trängs trähusen, från 1700- och 1800 talen, längs det rutnätsformade gatulivet. Ett av trähusen är museet Göthlinska Gården.

Trästaden Nora med sina trähus från 1700- och 1800 talen och gatorna i rutnät är en levande stadskärna. Nora stad är en av norra Europas bäst bevarade trästäder.

Ett av trähusen från 1700-talet är i dag ett museum och heter Göthlinska Gården. Intriört visas ett borgarhem från slutet av 1800-talet. Här bodde och verkade familjen Göthlin. Trädgården är vacker på våren med ett hav av scilla. Här finns ochså en trädgårdscen. Gården visas sommartid för allmänheten, förbokade grupper kan få en visning året om.

I Nora finns en veteranjärnvägsförening som bland annat trafikerar Sveriges äldsta normalspåriga järnväg till Järle och till Bergslagsbyn Pershyttan sommartid. NBVJ, Nora Bergslags Veteran-Jernväg, kör och underhåller de ångloksdrivna tågen och veteranrälsbussarna.

I bygden kan du besöka gruvor och hyttor. I den idylliska Bergslagsbyn Pershyttan, som idag är kulturreservat, kan du besköka Pershyttans hytta, Lockgruvan, restaurangen Kalasexpressen och ett par butiker. Pershyttans hytta är en av Sveriges bäst bevarade träkolshyttor. I Lockgruvan går man ned ca 40 meter under jord. I Greksåsar är hyttruinen kulturminnesmärkt.

Informationsägare: Kommunförvaltningen, Kultur- & Fritid
Sidan uppdaterad: 2018-08-07