• A-Ö
  • Om webbplatsen
  • Huvudmeny
Trähusen i Storgatubacken

Kulturhistoria, kulturarv och museum

Kulturarvet är rikt med många lämningar från Bergshanteringens glansperiod. Åk veterantåg sommartid. Inne i Nora trängs trähusen från 1700- och 1800 talen. Ett av trähusen är museet Göthlinska Gården.

Trästaden Nora med sina trähus från 1700- och 1800 talen och gatorna i rutnät är en levande stadskärna. Nora stad är en av norra Europas bäst bevarade trästäder.

Ett av trähusen från 1700-talet är i dag ett museum,Göthlinska Gården. Intriört visas ett borgarhem från slutet av 1800-talet. Trädgården är vacker på våren med ett hav av scilla. 

I Nora finns en veteranjärnvägsförening, NBVJ (Nora Bergslags Veteran-Jernväg) som bland annat trafikerar Sveriges äldsta normalspåriga järnväg till Järle och till Bergslagsbyn Pershyttan med veterantåg och rälsbussar.

I bygden kan du besöka gruvor och hyttor. I den idylliska Bergslagsbyn Pershyttan, som idag är kulturreservat, kan du besköka Pershyttans hytta och Lockgruvan. Pershyttans hytta är en av Sveriges bäst bevarade träkolshyttor. I Lockgruvan går man ned ca 40 meter under jord. I Greksåsar finns hyttruinen att besöka.

Informationsägare: Kommunförvaltningen, Kultur- & Fritid
Sidan uppdaterad: