• A-Ö
  • Om webbplatsen
  • Huvudmeny

Tre trästäder

Tre trästäder - ett nätverk med stadsarkitekter, turismansvariga och kulturchefer i Eksjö, Hjo och Nora
Eksjö, Hjo och Nora - alla har de fått den högt värderade internationella utmärkelsen Europa Nostra för god god byggnads- och kulturminnesvård. Europa Nostra är en alleuropeisk organisation med uppgift att skydda och vårda det europeiska kulturarvet. Nora har erhållit tre Europa Nostra medaljer vilket är unikt.

Eksjö ligger på det småländska höglandet. I mötet mellan människor har Eksjö uppstått och utvecklats. Här ryms historia som fortfarande är högst levande. I Eksjö kan man få insikt om dåtid, nutid och forntid. Kanske är det just detta som är stans själ.

Hjo är känt sedan 1300-talet. De slingrande medeltida gatorna och kvarteren vid torget finns kvar i stort sett oförändrade. Trähusen nära Vätterns vatten, 1870-talets kurortsvillor och en vacker parkanläggning ger en fin bild av en stads utveckling.

Nora har anor från tidig medeltid. Med sin bebyggelse av 1700- och 1800-tals hus, sina kullerstensgator, sina tidstypiska gårdar, kullerstensgator och sina gammaldags affärsskyltar är hela staden en unik kulturmiljö.

Informationsägare:
Sidan uppdaterad: