• A-Ö
  • Om webbplatsen
Lyssna på sidan Lyssna
  • Huvudmeny

Vanliga kostfrågor och svar!

Kostchefen svarar.

Fråga: Varför serverar ni blandade grönsaker i salladsbuffén på skolrestaurangerna?

Svar: I salladsbuffén serveras minst 5 olika sorters grönsaker, både blandningar och grönsaker som inte är blandade. Varje dag ska buffén innehålla:1 baljväxt, 3 olika sorters fiberrika grönsaker och rotfrukter tex vitkål, morötter, majs, 1 salladsgrönsak eller frukt. Vårt mål är att köpa grönsaker utifrån säsong så de håller en bra jämn kvalitet till ett bra pris samt att följa Livsmedelsverkets rekommendationer "Bra mat i skolan" och "Bra mat i förskolan".    


Fråga: Varför serveras lax så ofta i skolrestaurangerna?

Svar: Enligt skollagen ska maten som serveras i skolan vara näringsriktig. Ett bra sätt att tillgodose detta är att servera lax som hinnehåller bla mycket D-vitamin.


Fråga: Hur mycket ekologiska produkter köps in till förskolorna, skolorna och äldreomsorgen i Nora kommun:

Svar: 2013 köpte kostorganisationen 31% av alla varor ekologiska, mätt i kronor.


Fråga: Varför serveras lättmjölk/mellanmjölk och lättmargarin i skolrestaurangen?

Svar: Eftersom skolmaten ska vara näringsriktig försöker vi minska på det mättade fettet som finns i feta mejeriprodukter och spara detta "utrymme" till lite grädde i den lagade maten.


Fråga: Mitt barn är i behov av specialkost. Hur går jag tillväga?

Svar: På skolan eller förskolan finns en specialkostblankett som föräldrar på förskolan lämnar in till förskolan. På skolan ska alla beställningar av specialkost gå via skolsköterskan. Du som äter specialkost måste komma ihåg att meddela köket om du är ledig eller sjuk.


Fråga: Hur mycket mat "lagas från grunden"?

Svar: Kostorganisationen lagade ca 75% av alternativ 1 från grunden under vårterminen 2014. Flertalet kök lagar ännu mer från grunden, men det beror på vilka förutsättningar som finns på respektive kök.


Fråga: Hur mycket får en skollunch kosta i råvaror?

Svar: 10.50 kr per portion/dag inklusive huvudrätt, salladsbuffe, bröd och mjölk.


Informationsägare:
Sidan uppdaterad: