• Huvudmeny

Yrkesvux: barnskötarutbildning och vård- och omsorgsutbildning

Yrkesvux är en satsning på yrkesinriktade utbildningarna för dig som behöver yrkesutbilding på gymnasienivå. I Nora finns det inom två områden: vård och omsorg samt barnskötarutbildning. Dessutom kan du söka yrkesvyx i andra kommuner.

Utbildningarna arrangeras av Nora kommun samt gemensamt för hela länet. Samtliga kurser är CSN-berättigade, dvs du får statligt studiestöd. 

Barnskötarutbildning

Barnskötarutbildningen är en utbildning för dig som vill arbeta som barnskötare i förskolan eller som elevassistent i skolan. En komplett utbildning omfattar 1 300 poäng, vilket motsvarar ungefär tre terminers heltidsstudier.
Utbildningen genomförs som heltidsstudier, dagtid, med undervisning en-två dagar/vecka varvat med arbetsplatsförlagd praktik.
Ansökningsblankett kompletteras med betyg som styrker dina förkunskaper, en meritförteckning/cv och ett personligt brev där du berättar varför du vill gå barnskötarutbildningen.
Läs mer om utbildningenöppnas i nytt fönster

Litteraturlista för utbildningenöppnas i nytt fönster

Ansökan till utbildningen hötstterminen 2019 har stängt. Ny kursstart är inte planerad. När vi har klart med datum för nästa kursstart, informerar vi här om när ansökan öppnar. För mer information kontakta Studie- och yrkesvägledare.

Vård- och omsorgsutbildning

Detta är en utbildning för dig som vill arbeta som undersköterska, vårdare eller personlig assistent.

En komplett utbildning omfattar 1 500 studiepoäng, vilket motsvarar tre terminers heltidsstudier, där du först läser åtta obligatoriska kurser. Enbart elever som bor i kommunen kan ansöka om utbildningen lokalt i Nora kommun.
Utbildningen genomförs som heltidsstudier, dagtid, med tolv veckors arbetsplatsförlagd praktik där kvällar och helger kan förekomma.
Läs mer om utbildningen

Litteraturlista för utbildningenöppnas i nytt fönster

Ansökan till utbildningen hötstterminen 2019 har stängt. Ny kursstart är inte planerad. När vi har klart med datum för nästa kursstart, informerar vi här om när ansökan öppnar. För mer information kontakta Studie- och yrkesvägledare.

Yrkesvux i andra kommuner

Region Örebro län tillsammans med de 12 kommunerna i Örebro län samverkar kring yrkesvux. Kanske hittar du någon utbildning nedan som passar just dig?länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vägledning

Vägledaren hjälper dig att hitta vägen fram till ditt mål. Du kanske behöver komplettera med ett ämne eller några års heltidsstudier. Det kanske finns någon annan lösning på dina planer.

På ett vägledningssamtal hjälper vi dig att upprätta en studieplan och ser hur studieekonomin går att lösa. Kontakta studie- och yrkesvägledaren

Validering

Validering innebär att få sina kunskaper och kompetens värderad. Den nationella definitionen för validering är: "Validering är en process som innebär en strukturerad bedömning, värdering, dokumentation och ett erkännande av kunskap och kompetens som en person besitter oberoende av hur de förvärvats".

Det innebär att det inte är nödvändigt att gå en hel kurs om du redan har de kunskaper som kursen ger. Kontakta oss om du har förvärvat kunskaper på annat sätt så ser vi om det är möjligt för dig att få betyg.

Informationsägare: Kommunförvaltningen
Sidan uppdaterad: 2020-02-25

Hjernet