Information om coronaviruset

Läs om hur Nora kommun och andra myndigheter hanterar spridningen av coronaviruset.

  • Huvudmeny

Yrkesvux i Nora: barnskötarutbildning och vård- och omsorgsutbildning

Yrkesvux är en satsning på yrkesinriktade utbildningarna för dig som behöver yrkesutbilding på gymnasienivå.

I Nora finns det inom två områden: vård och omsorg samt barnskötar-/elevassistent utbildning. Dessutom kan du söka yrkesvux i andra kommuner.

Utbildningarna anordnas av Nora kommun samt gemensamt för hela länet. Samtliga kurser är CSN-berättigade, dvs du får statligt studiestöd. 

Barnskötar-/elevassistent utbildning

Barnskötar-/elevassistent utbildning är en utbildning för dig som vill arbeta som barnskötare-/elevassistent i förskolan eller i skolan. En komplett utbildning omfattar 1 300 poäng, vilket motsvarar ungefär tre terminers heltidsstudier.
Utbildningen genomförs som heltidsstudier, dagtid, med undervisning en-två dagar/vecka varvat med arbetsplatsförlagd praktik.
Ansökningsblankett kompletteras med betyg som styrker dina förkunskaper, en meritförteckning/cv och ett personligt brev där du berättar varför du vill gå barnskötar-/elevassistent utbildning.
Läs mer om utbildningenöppnas i nytt fönster

Litteraturlista för utbildningenöppnas i nytt fönster

Ny kurs startar i januari 2021. Ansökan öppnas i oktober.

Vård- och omsorgsutbildning

Detta är en utbildning för dig som vill arbeta som undersköterska, vårdare eller personlig assistent.

En komplett utbildning omfattar 1 500 studiepoäng, vilket motsvarar tre terminers heltidsstudier, där du först läser åtta obligatoriska kurser. Enbart elever som är folkbokförda i kommunen kan ansöka om utbildningen lokalt i Nora kommun.
Utbildningen genomförs som heltidsstudier, dagtid, med tolv veckors arbetsplatsförlagd praktik där kvällar och helger kan förekomma.
Läs mer om utbildningen

Litteraturlista för utbildningenöppnas i nytt fönster

Ny kurs startar i januari 2021. Ansökan öppnas i oktober.

Yrkesvux i andra kommuner
Vägledning

Vägledning

Vägledaren hjälper dig att hitta vägen fram till ditt mål. Du kanske behöver komplettera med ett ämne eller några års heltidsstudier. Det kanske finns någon annan lösning på dina planer.

På ett vägledningssamtal hjälper vi dig att upprätta en studieplan och ser hur studieekonomin går att lösa. Kontakta studie- och yrkesvägledaren

Validering

Validering

Validering innebär att få sina kunskaper och kompetens värderad. Den nationella definitionen för validering är: "Validering är en process som innebär en strukturerad bedömning, värdering, dokumentation och ett erkännande av kunskap och kompetens som en person besitter oberoende av hur de förvärvats".

Det innebär att det inte är nödvändigt att gå en hel kurs om du redan har de kunskaper som kursen ger. Kontakta oss om du har förvärvat kunskaper på annat sätt så ser vi om det är möjligt för dig att få betyg.

Informationsägare: Kommunförvaltningen
Sidan uppdaterad: 2020-05-12

Hjernet