• A-Ö
  • Om webbplatsen
  • Huvudmeny

Nyhetsbrev för företagare i Nora kommun

Nora kommuns nya näringslivsutvecklare är på plats. I detta nyhetsbrev får du läsa mer om henne, tips om stöd för dig som företagare, en spännande markanvisning och tips om arrangemang som kan vara av intresse och en del mer. Flera företagsbesök har också gjorts under senaste tiden och några av dem har vi fångade på bild, se längst ned i nyhetsbrevet. Just nu pågår också tankar kring vilket verktyg vi ska använda till kommande nyhetsbrev, kanske får vi en ny, fräsch layout redan nästa gång, det återstår att se!

Fotografi av Josephine Hedlund

Nora kommuns nya näringslivsutvecklare

Strax före sommaren tillträdde Josephine Hedlund tjänsten som näringslivsutvecklare på Nora kommun. Vi ställde fyra snabba frågor till henne.

Hur kommer det sig att du arbetar med företagsfrågor?

Jag har alltid varit fascinerad av företagande, entreprenörskap och idéutveckling. Jag har själv drivit företag i många år. Bland annat har jag varit anställd i det privata, civilsamhället och offentliga samt suttit med i styrelser för både ideell och ekonomisk förening. Jag hoppas att det visar på att jag gillar både att lära mig nytt, se olika perspektiv och att samverka för någon form av utveckling – om det så är för en individ, en grupp eller samhället. Kan jag dessutom skapa samarbete eller få ihop en fin matchning för framtida affärer och idéer bli jag lycklig.

Hur har första tiden som näringslivsutvecklare i Nora varit?

Jag har mötts med värme, frågor, önskemål och på det hela taget med stort engagemang. Den här första tiden har jag lärt mig mycket och ser fram emot hösten och att få träffa än fler entreprenörer i kommunen.

Nora är dessutom en otroligt härlig plats. En sådan vacker kommun! När jag berättar för mina vänner om mitt jobb är svaret ofta ”Åh, Nora, det som är så himla vackert!” och så får de något glittrigt i blicken.

Vad ser du fram emot när det gäller Nora kommuns framtida företagande?

Framöver ser jag fram emot att få möta alla Noras företagare på nätverksträffar och företagsbesök. Jag ser också fram emot att se fler samarbeten där vi drar nytta av varandras styrkor och på så sätt skapar en ännu mer levande och framgångsrik näringslivsmiljö. Jag brinner för samtal och hoppas kunna föra samman kommunen och företagen till att ha en värdefull dialog och närhet till varandra, så att vi tillsammans kan arbeta för Noras mål att växa.

Vad ska du göra nu?

Just nu planerar jag för kommande företagsträffar. Där jag hoppas att många vill komma och hälsa på både mig och varandra.

Vill du komma i kontakt med näringslivsutvecklaren? Maila till: josephine.hedlund@nora.se

Företag, stöd och rådgivning till dig som är eller vill bli företagare

På Nora kommuns hemsida finns samlad information kring stöd, finansiering, klimatomställning och mycket mer för dig som är eller vill bli företagare.

Utveckla ditt företag med Timbanken

Du får fem timmar med en affärsrådgivare inom fem affärsområden, helt gratis. Du väljer en eller flera rådgivare inom de områden där du söker tips och råd för hur du kan utveckla ditt företag. Med ny energi in i ditt företag hoppas vi att du kan ta ditt företagande framåt och skapa fler och bättre affärer.

Tack till Region Örebro län för ett gott samarbete som möjliggör detta. Timbanken har nu pågått framgångsrikt under flera år!

Till sida med stöd och rådgivning
Fri rådgivning Timbanken
Drönarbild av nora tätort

Känner du någon som vill du vara med i den fortsatta utvecklingen av Nora?

Du har väl inte missat att det just nu finns möjlighet att göra en intresseanmälan för markanvisning på verksamhetsmark.

Markanvisning ute gällande ett markområde vid Storgatan invid infarten till Nora. Markanvisningen ligger ute till och med 2023-10-01 klockan 23.59 för att intressenter ska ges möjlighet att skicka in sin intresseanmälan. Därefter startar ett urvalsarbete.

Genom att klicka på länken nedan kan du läsa mer om aktuella markanvisningar i Nora kommun och hur du kan skicka in intresseanmälan. Tipsa gärna vidare till någon du känner som bör veta om detta.

Tack för ditt intresse!

Tips och inbjudningar

Branschforum Industrin

27 september 08.30-11.00 Örebro

Industrin är en oerhört viktig näring för vår region och den fortsätter att växa. Syftet med detta forum är att lyfta yrkeshögskolan som utbildningsform och visa på goda exempel gällande samverkan samt hur yrkeshögskolan kan vara en del av lösningen utifrån kompetensförsörjningsbehovet. Handelskammaren Mälardalen är arrangör. Klicka här för att läsa mer om Branschforum Industrin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Livsmedelsverkets Samanvändarprojekt

12 oktober 08.30-15.00 Örebro

En konstruktiv dialog mellan myndigheter och privata företag minskar risken för störningar i dricksvatten- och livsmedelsproduktion och avloppsrening. Dialogen leder i sin tur till en samlad bild inom kommunen och regionen över vilka resurser som finns att tillgå, och hur de kan användas i kris och vid höjd beredskap. Enskilda företag kan genomföra aktiviteter för att öka sin förmåga att kunna hjälpa andra verksamheter vid brist av olika material eller råvaror. Arrangör: Länsstyrlsen Örebro. Läs mer om Livsmedelsverkets Samanvändarprojekt här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fastighetsägarnätverk i Nora

8 november 13.30-15.30

Är du fastighetsägare av bostadshyresfastigheter eller har visat intresse för att bygga bostäder i Nora kommun och/eller hyr ut verksamhetslokaler. Välkommen på fastighetsägarträff där vi bland annat pratar om planfrågor, trygghet och bygglov. För mer information eller anmälan, maila: josephine.hedlund@nora.se

Workshops för att stärka livsmedelsberedskapen i kommunen

Det produceras mycket mat i några få områden i Sverige och för lite i övriga. Vid en kris kan till exempel transporter och förädling av livsmedel drabbas. En storskalig produktion är gynnsamt under normala omständigheter, men för att Sverige ska ha en stabil livsmedelsförsörjning behöver den lokala och småskaliga produktionen och förädlingen värnas om även i goda tider.Vi vill prata mer om hur det ser ut i Nora kommun och hur vi kan arbeta tillsammans för att säkerställa livsmedelsberedskap.

21 november kl 09.00-12.00 (kl 08.30-09.00 bjuder vi på enklare frukostfika), samt 12 december kl 13.00-16.00. Anmälan här i länken. Länk till annan webbplats.

För mer information: maila josephine.hedlund@nora.se

 

Vill du tipsa om något arrangemang som är viktigt för företagare i Nora kommun att veta om? Maila: josephine.hedlund@nora.se

Företagsbesök och möten

På bilden ser vi Josephine Hedlund näringslivsutvecklare Nora kommun, Cecilia Sundin från Business Region Örebro (BRO), Familjen från Holland och Clara Tortellini från Smart Move

Från Holland till Nora

I somras fick Nora kommun besök av en familj från Nederländerna och vi hade nöjet att visa dem runt.

Viktigt på agendan var såklart att utforska lokala skolor för familjens barn. Under besöket i Nora och Borns friskola träffade vi lärare och elever, och de kunde ställa alla sina frågor. Till och med skolans kock (som också är från Nederländerna!) var tillgänglig och delade med sig av sin erfarenhet av att flytta till regionen.

Besöket resulterade i att familjen nu flyttar till Nora. Och detta tack vare Smart Move – ett initiativ för att attrahera och behålla kompetens i Örebroregionen. Initiativet drivs av Business Region Örebro vilket är länets samverkansplattform för näringslivsfrågor med målet att skapa tillväxt genom att få fler företag att växa och etablera sig i regionen.

Just nu söker föräldrarna jobb i Nora med omnejd. Kanske vet du vem som behöver deras kompetens? Kim är byggnadsingenjör med mångårig erfarenhet inom CAD och stålindustri och maken Mike är snickare och gaffeltrucksförare med erfarenhet av produktionsarbete och arbetsledarskap. För att få kontakt med Kim eller Mike, maila till näringslivsutvecklare Josephine så förmedlar hon intresset vidare: josephine.hedlund@nora.se


test

Svenskt Näringsliv

Vikten av dialog mellan kommun och företagare, kompetensförsörjning och att lära av de som redan gör saker bra. Detta och mycket mer pratade Svenskt Näringslivs regionchef Karl Hulterström och Nora kommuns näringslivsutvecklare om, under en solig dag i Nora.

Självklart pratades det även om kommunens senaste års omdömen i enkäten som Svenskt Näringsliv skickar ut årligen där företagare bedömer företagsklimatet i en rad frågor.

Jag möts av engagemang, åsikter och tankar från alla företagare jag möter, säger Josephine, så jag tror att vi båda kan och bör arbeta samt långsiktigt klättra tillsammans. För tillsammans kan en göra mycket!

test

Anders Kadesjö på Noraglass

Tillverkningsprocessen för den välkända dagsfärska glassen, bygglovsärenden, skyltar, Nora köpmannaförening, sommarjobbare och att lösa problem. Det och mycket mer pratar Noraglass ägare Anders Kadesjö och Nora kommuns näringslivsutvecklare om när de träffas i slutet av säsongen vid Noraglass.

De pratar även om sommarens väder, omsättning och att ta socialt ansvar genom att ta emot praktikanter och sedan anställa för att säkra någons framtid.

Representanter från kommunen tillsammans med representanter från Orica

Orica Sweden AB

Tack för inbjudan och lycka till! Så säger Nora kommuns kommundirektör Christina Landoff och kommunstyrelsens ordförande (KSO) Dan Pierre till Hreidar Gestsson som är VD på Orica Sweden AB.

Orica har satt en ambition att uppnå nollutsläpp till 2050 och tar ett steg mot detta genom att tillkännage den kommersiella lanseringen av världens första blyfria icke-elektriska spränkapselserie Exel™ Neo.

Landoff, Pierre och Gessson träffades och firade detta tillsammans med alla anställda på på deras internlansering av denna nya produkt.

Josephine Hedlund tillsammans med representanter för nätverket Q Nora.

Q Nora

Nora kommuns näringslivsutvecklare träffade nätverket Q Nora. Under träffen pratades det om företagande, nätverk och trädgård. Och hur nätverket ska få både nystart och växa.

Q Nora är ett nätverk som ska verka för att främja kvinnors företagande och företagsamhet i Nora kommun och dess närhet.

Josephine Hedlund med representant för Almi

Anders Molin på ALMI

Vilken hjälp kan du som företag i Nora kommun få kring finansiering, lönsamhet, internationalisering och hållbarhet?

Detta och mycket mer pratar Nora kommuns näringslivsutvecklare Josephine Hedlund och rådgivaren Anders Molin på Almi Mälardalen om. Anders medskick till företagen är att oavsett om du vill växa, eller behöver hjälp att få ekonomin att fungera, så är du varmt välkommen att kontakta honom eller hans kollegor på Almi Mälardalen.

test

Köpmannaföreningens styrelsemöte

Nora kommun gästade Nora köpmannaförenings styrelsemöte. Här pratar vi om kommande aktiviteter och funderingar till kommunen. Tack för mötet!

Vi vill gärna träffa dig!

Vill ditt företag ha besök av oss där du får berätta om din verksamhet och eventuella funderingar?

Maila till josephine.hedlund@nora.se eller ring henne på telefon: 070-534 94 60

Hoppas vi ses snart!

Informationsägare: Kommunstyrelseförvaltningen
Sidan uppdaterad: