• A-Ö
  • Om webbplatsen
  • Huvudmeny

Nyhetsbrev för näringslivet i Nora kommun

Vill du träffa kommunpolisen och säkerhetssamordnaren? Anmäl dig senast 3 maj, se nedan. Och läs om det historiska resultatet för Nora kommun i SKRs mätning Insikt! Bäst i länet är vi och på plats 34 i Sverige! Du får också koll på när bygglovshandläggaren kommer nästa gång och vad som hände på senaste fastighetsägarträffen.

Säkerhet

INBJUDAN

Näringslivsträff: Säkerhet och trygghet för företagare

8 maj kl 13.00-15.00 (Kaffe o mingel kl 13.00, programmet börjar kl 13.30)

Plats: Nora församlingshem, Kungsgatan 12A

OBS! Senaste anmälan 3 maj!

Få koll och prata om trygghet för näringslivet i Nora kommun. Tillsammans med Stefan Toll, kommunpolis och Malin Wehle, säkerhetssamordnare får vi nulägesbild och mer koll på bland annat:

  • Lokala BRÅ som återstartar för att arbeta med det långsiktiga brottsförebyggande arbetet
  • EST (Effektiv samordning för trygghet) som nu startas upp. EST är en grupp som bland annat arbetar operativt med trygghetsskapande insatser.
  • Vi får koll på nuläge kring brottslighet inom näringslivet, och vad som är bra att hålla koll nu
  • Barn, unga och sociala medier – våld och våldsuppmaningar som ingång till kriminella handlingar och utpressning

Passa på att knyta nya kontakter och presentera dig för övriga på plats.

Tipsa vidare

Många har efterfrågat detta tema på träff. Vänligen - tipsa vidare så att ingen missar att komma! Gör det genom att skcika mailet vidare.

INBJUDAN

Träffa en bygglovshandläggare!

Bygglovshandläggare kommer att finnas på Kommunhuset i Nora för att svara på dina frågor och funderingar kring bygglov. Denna träff är både för privatpersoner och företagare.

  • Plats Kommunhuset Nora, Prästgatan 15
  • Datum 16 maj 2024
  • Tid 9-15, lunch mellan 12-13
  • Drop-in gäller, ingen bokning.

Notera, handläggaren kommer inte kunna meddela beslut eller fatta beslut i enskilda bygglov. Vill du läsa på innan du träffar handläggarna? Läs mer på vår bygglovssida Länk till annan webbplats.

Kontakt

Har du frågor kring dessa träffar? Maila josephine.hedlund@nora.se

Flicka och en vuxen som håller i ett lite modellhus i sina händer
Glad flicka i snickarjeans som håller upp armarna 

Bästa resultatet någonsin!

Nora kommun har uppnått sitt bästa resultat i någonsin i Sveriges kommuner och regioners (SKR) mätning Insikt, som mäter hur företagen upplever kommunens kommuners service och effektivitet (NKI – nöjd kund index) vad gäller myndighetsutövning. Från förra årets placering 137 har Nora kommun rusat till plats 34! Det historiskt sett allra högsta resultatet.

”För drygt två år sedan omstartade vi vårt arbete gentemot näringslivet. Med en ny strategi, ny duktig personal på plats och nya samarbetsarenor mellan kommun och näringsliv börjar vi redan nu kunna se positiva resultat av arbetet. Det känns otroligt bra!” säger kommundirektör Christina Landoff.

Bygglovhandläggare med en person framför sig

Succé för drop-in för bygglov

Bygglovshandläggaren Mohammad hade fullt upp under drop-in-dagen i Nora kommunhus förra veckan. Företagare och allmänhet fick chansen att ställa sina frågor till honom, vilket blev en stor succé!

Josephine Hedlund som är näringslivsutvecklare, säger: "Så roligt att noraborna tog möjligheten att träffa bygglovshandläggaren!"

Totalt 15 personer, med sammanlagt 10 ärenden, besökte Mohammad och diskussionerna rörde allt från ekonomibyggnader till grävning och företagsexpansioner.

Vi är glada över det stora intresset och ser fram emot nästa träff den 16 maj! Samma upplägg med drop-in från kl. 09:00-15:00 (med lunchstängt 12:00-13:00). Se inbjudan ovan.

Gruppbild på personer som varit på fastighetsäggarträff

Rapport från senaste fastighetsägarträffen

”Det känns som kommunens fastighetsägarmöten blir allt viktigare då vi har flera gemensamma hot – både i form av kriminalitet och höjda kostnader, särskilt som vi alla vill blicka framåt och utveckla Nora.” Så säger fastighetsägare Fredrik Sandberg om senaste fastighetsägarträffen.

Med som gäster och talare var Stefan Toll kommunpolis och säkerhetssamordnare Malin Wehle från Nora kommun - kriminalitet och trygghet var temat. VA-chef och -tekniker från Tekniska förvaltningen gästade och pratade kring VA-taxor och hur dessa sätts och fungerar. Bland deltagarna ser vi flera av kommunens fastighetsägare, tjänstepersoner och politiker. Tack till talare och deltagare för att ni var med!

Företagsbesök med mera

Vill du hålla dig uppdaterad om företagsbesöken och läsa lite mer om dessa? Följ Nora kommun på instagram, länk här Länk till annan webbplats..

Personer i varselvästar på företagsträff

Lyckad industriträff på Europrofil

Industriträffen den 8 mars på Europrofil i Nora samlade många lokala industriföretag och -intresserade för att diskutera kompetensförsörjning och samverkan.

Teknikcollege och Frabe Industri delade insikter om att anpassa utbildningar till industrins behov. Göteborgs hamn pratade om exportmöjligheter, medan IUC Industrihubb presenterade framtida satsningar i länet.

Nora kommuns samhällsplanerare berättade om hur planer för nya verksamhetsområden och pågående bostadsprojekt ger större möjligheter att stärka framtida kompetensbehov.

Europrofils VD Ronnie Speychal betonade vikten av samarbete för att möta branschens utmaningar. ”Låt oss fortsätta samarbeta för att stärka vår industri.”

Arrangerat av Nora kommun, IUC Industrihubb och Europrofil

Grupp som sitter vid bord och lyssnar på annan grupp vid scen

Näringslivsträff kring finansiering och fusion

”Lokal närvaro är viktig för oss. Med sammanslagningen kan vi nu koppla på ytterligare specialistfunktioner och samtidigt ha den lokala förankringen”. Så säger Jonas Nyberg, VD för @sparbankenbergslagen Länk till annan webbplats. som idag stod som värd för näringslivsträffen i Nora.

De cirka 40 deltagarna lärde sig mer om sammanslagningen av banken som nu heter Sparbanken Bergslagen. Och vi fick även ta del av Dianor AB:s och VD Viktor Liws inspirerande resa från att ha varit uppsagd verktygsmakare till att bli delägare i ett företag som nu tillverkar världsunika specialskärverktyg. Dessutom bjöds det på en finansieringslektion och uppmaning om att ta stöd för affärsrådgivning, finansiering och investering av Almi företagspartner.

Gruppbild fmed 8 personer rån företagsträff

Björnax AB

"Vad kul att så många från kommunen vill besöka oss" säger Sonia Fredrikzon på Njörnax AB. Företaget ligger ganska avskilt och tillverkar unika rökprodukter som säljs över hela världen.

Familjeföretaget består även av Per och Torbjörn. Under företagsbesöket pratades det om allt från lager, logistik, export och affärsutveckling.

Med på bild och på besöket ser vi från vänster: Josephine Hedlund näringslivsutvecklare, Mikael Wahlberg kommunstyrelsens ordförande, Per, Sonia och Torbjörn Fredrikzon, Christina Landoff kommundirektör, Dan Pierre kommunalråd och Jonathan Pedersén samhällsutvecklare.

Företagsträff på Coop

Coop

"Det är alltid trevligt att få berätta om verksamheten" säger Coops butikschef Annika Nilsson. Tillsammans med Sandra Osterman som är säljledare välkomnande de näringslivsutvecklare Josephine Hedlund på ett besök.

Coop tar sitt sociala ansvar på allvar och har inte mindre än fyra olika typer praktikanter på plats. För att hjälpa fler tillbaka till, eller vidare in i arbetslivet.

"Jag tycker att det är viktigt att göra det en kan för att stötta" säger Annika.

Samtalet rör också frågor som evenemang, pallar med jord och vikten av an bra arbetsmiljö.

en person som pekar uppåt och en grupp personer som tittar på det

Q-fog

”Häftigt att vi har unika och patenterade lösningar som dessutom räddar liv här i Nora kommun” säger näringslivsutvecklare Josephine Hedlund som är på besök på Q-fog.


Fredrik Lindberg, VD, och David Holm produktionsansvarig förevisar både de mobila enheterna samt hur de testar sina sprinklers. De berättar att de mestadels säljer till kommuner och i hela Skandinavien samt mycket i Holland.

Med på besöket var Dan Pierre, kommunalråd, Mikael Wahlberg, KSO, Christina Landoff, kommundirektör och Alexander Larsson Bostads & lokalchef Nora fastigheter.

6 personer på en gruppbild från företagsträff

Älvstorp vård- och behandlingshem

”Det är precis såhär det ska vara. Att ses, lära känna varandra och prata samverkan.” Så säger Eddie Berani, försäljnings- och placeringschef för Älvstorp vård- och behandlingshem, en del av Stockrosen vård och omsorg. Tillsammans med Madeleine Ritzman, föreståndare, både berättade och visade de verksamheten.

Kommunalråden tillsammans med näringslivsutvecklare på Nora kommun besökte vårdhemmet och pratade om vårdkedjor, näringslivsfrågor i kommunen och vad som händer under och efter behandling.

Vi vill gärna träffa dig!

Vill ditt företag ha besök av oss där du får berätta om din verksamhet och prata om eventuella funderingar?

Vill du prenumerera på nyhetsbrevet?

Klicka på knappen och välj vad du vill prenumerera på.

För att ta det av detta nyhetsbrev, välj: "Nytt från näringsliv"

Informationsägare: Kommunstyrelseförvaltningen
Sidan uppdaterad: