• A-Ö
  • Om webbplatsen
  • Huvudmeny

Nyhetsbrev för företagare i Nora kommun - December

Det lackar mot jul och liksom tidigare rapporterar vi om några av de företagsbesök som skett på senaste tiden, vi får reda på årets resultat i Synas undersökning Bästa tillväxt, några tips samt en julhälsning från kommunens ledande politiker.

Trevlig läsning!


Hälsning från politiska majoriteten

Stort tack för år 2023 och alla besök i era verksamheter. En av de roligaste uppgifterna i vårt arbete är kontakten med er i näringslivet. Vi ser med spänning fram emot 2024 års besök, dialoger och gemensamma arbete för Noras fortsatta utveckling. Vi har en spännande resa framför oss, och är väldigt glada över att ha med dig.

God jul och gott nytt år!

Mikael Wahlberg (S) och Dan Pierre (M) - kommunalråd

Kommunalråd Mikael Wahlberg och kommunstyrelsens ordförande Dan Pierre står och ser glada ut framför en gran, bilden är dekorerad med olika julbilder på kulor, snögubbar och liknande.
Karta med vinnarna i Bästa tillväxt i Synaundersökningen

Årets Synaundersökning är ute

Det känns bra att vi hann njuta av förra årets förstaplats i länet, i år är vi på tionde plats. Det kan vara så att om en låg i topp på just nyanställningar och omsättning, så kanske senare år blir lite lugnare i just detta. Jag är glad att vi var på första plats för 2022, kanske tråkigt att hamna så långt ned just i år. Det som är fint är att Örebro län har ett väldigt stark företagande överlag, så jag anar att vi är starka ändå gällande exempelvis omsättning i just aktiebolag som mäts här. Vi fortsätter jobba för att företagandet i Nora kommun ska må bra och än bättre.

Så säger Josephine Hedlund, näringslivsutvecklare för Nora kommun.

Utmärkelsen Bästa Tillväxt av Syna går till den kommun i varje län i Sverige som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst under året. På så sätt skapas ett tillväxtindex som gör att kommunerna i ett län kan jämföras med varandra och hur utvecklingen sett ut över tid. Stort grattis till de tre kommuner i länet som ligger främst: Degerfors kommun, Lekebergs kommun och Lindesbergs kommun.

Bild med texten vad blir hållbarhetskraven för länets underleverantörer

Vad blir hållbarhetskraven för länets underleverantörer?

Denna halvdag i Nora lär vi om storföretagens (Saab, Volvo, Husqvarna) krav inom hållbarhet i leverantörskedjan. Vi får höra om hållbarhetskraven från några av de stora industriella inköparna i länet, på både kort och lång sikt. Detta gör vi för att informera länets underleverantörer och skapa dialog.

  • Målgrupp: lånets underleverantörer.
  • Arrangör: IUC Industrihubb
  • Kostnadsfritt för medlemmar i IUC Industrihubb, övriga 450kr per person
  • Anmälan: Senast 31/1
  • Datum: 7/2
  • Schema: 09.00 – 13.00
  • Plats: Nora Bryggerikrogen Prästgatan 42, 713 31 Nora
en pil skjuten på en måltavla

Vilken kompetens söker du?

Ta emot en praktikant och få mer arbetskraft. Yrkeshögskolan (YH) samlar eftergymnasiala yrkesutbildningar under ett och samma tak. Teori varvas med praktik och utbildningarna finns inom många olika områden – IT, ekonomi, vård, turism, bygg, teknik med mera. Syftet att utveckla dina kunskaper och kompetenser i en verklig miljö, knyta kontakter med personer i branschen och prova på yrkesrollen.

Det går nu att se en unik överblick över olika YH-utbildningar, dess specifika praktikperioder och kontaktuppgifter till den du såklart ska kontakta för att prata vidare om att ta emot praktikanter.

 

Logotype Business Region 

Vill du synas på Europas största jobbmässa Emigration Expo 2024?

Business Region Örebro (BRO) kommer att ställa ut på mässan Emigration Expo, Utrecht, Nederländerna den 6-7 april 2024. Nu finns det en möjlighet för dig som företagare/organisation att synas tillsammans med oss under plattformen Smart Move - som är ett samarbete mellan regionens kommuner för att främja inflyttning och stärka vår kompetensförsörjning.

Cirka 12000 individer besöker mässan varje år, bland andra yrkesverksamma, entreprenörer, arbetssökande och studenter, för att få information om jobb och karriärmöjligheter utanför Nederländerna.

Lämna en intresseanmälan om du vill skicka med material om ditt företag till mässan.

Rapport från bygderådet

”Bra transparens från kommunens sida, kul att träffa fler engagerade och att vi känner oss mer insatta.” Det var några ord från den utvärdering som gjordes i slutet av höstens bygderådsmöte. Bygderådet samlar byalag, hem- och bygdegårdsföreningar, en utvecklingsgrupp samt Nora kommun.

Ordförande för mötet var Dan Pierre, kommunstyrelsens ordförande (KSO) och han besvarade en del av funderingarna kring kommunens målsättning och framtid. ”Gällande kommunens vision med 13.000 invånare, där förbereder vi oss väl genom bland annat uppdatering av befintliga detaljplaner och tillskapandet av nya. Konjunkturen sätter takt just nu. Vi har förberett oss för tillväxt på flera plan; nytt reningsverk står klart och projekteringen av en ny högstadieskola är i full gång”

Fler saker på agendan var att samtala kring allt som händer i kommunen, om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS), översiktsplanering (ÖP) och mycket annat.

Med på rådet var: Järnboåsbygden AB, Vikers hembygdsförening, Järnboås Bygdegårdsförening, Hammarby bygdegårdsförening, Hammarby bygdegårdsförening, Hembygdsförening Noraskog, Timanshytte byalag, Järnboåsbygden AB, Järnboås Bygdegårdsförening, Byalaget Stadra och Nora kommun

Drönarbild av nora tätort

Vill du också prenumerera på nyhetsbrevet?

Klicka på knappen och välj vad du vill prenumerera på. För att ta det av detta nyhetsbrev, välj: "Nytt från näringsliv"

Företagsbesök

Vill du hålla dig uppdaterad om företagsbesöken och läsa lite mer om dessa? Följ Nora kommun på instagram, länk här Länk till annan webbplats..

Natalia bredvid skyltdocka med grön tröja

Nathalia Syr & Fixar

"Många vill komma in och prata med mig, och ibland är det svårt för mig att ha tid att göra det under arbetstid", säger Natalia Varetskaya med ett skratt. Hon tillägger att hon tycker om att interagera med kunderna, att det finns mycket att prata om människor emellan. Natalia kom från till Nora i maj förra året.

På sommaren arbetade Natalia som kostymör på Opera på skäret. Hon visar mig hur man fållar ärmarna på jackor, hur man lagar hål i tröjor, som jag tycker är bortom all räddning. Artikeln tidigare under hösten i Nerikes allehanda gav eko och folk började komma. Alla har något i sin garderob som behöver lagas, kunderna tycker att det är bra med den nyöppnade syateljén i Nora. Nathalia klär även om möbler och lagar båtkapell i sin verksamhet "Nathalia syr & fixar".

Thea och Josephine med spabad bredvid och bastu bakom

Sågbladet spa

Nyligen invigdes Sågbladets spa i Kvarteret bryggeriet. Thea Sjöholm är en ung entreprenör som kombinerar skola och entreprenörskap och som nu gör det möjligt att onlineboka en egen spaupplevelse.

Näringslivsutvecklare Josephine Hedlund en av de många som under torsdagskvällen hälsade på och kikade på lokalen. I sorlet ställdes frågor kring pris, när bokningen öppnar och glada heja-rop att en ung entreprenör väljer att starta företag i Nora.

Välkommen in i företagarvärlden och lycka till!

Politiker på besök på Solberga

Solberga förskola

”Väldigt intressant att höra start och utveckling av förskolan, och hur förskolebussen möjliggör ytterligare pedagogisk utveckling” så tycker de båda kommunalråden som fick kika närmare på Solberga friskola i Nora kommun.

Maria-Pia Karlsson, VD och Emma Karlsson, rektor tog emot Mikael Wahlberg bildningsnämndens ordförande och Dan Pierre, kommunstyrelsens ordförande (KSO) för ett besök i verksamheten. Under mötet pratades det om hur verksamheten startade och vart de är idag, de tittade på förskolebussen och kommunalråden fick veta hur en dag med utflykter i bussen kan se ut.

Ronnie och Josephine på bilden

Europrofil

”Vi vill gärna träffa fler och lära av varandra” säger Ronnie Speychal, VD för Europrofil om kontakten med övriga verksamheter i Nora.

Adam Almgren, kommersiell chef (ej med på bild) och Ronnie Speychal välkomnade näringslivsutvecklare Josephine Hedlund på ett besök i deras lokaler i Pershyttans industriområde. Ronnie har varit VD för företaget i tre år och ännu inte haft kontakt med kommunen, så besöket var efterlängtat. På runt en timme avhandlades många ämnen och frågor såsom arbetslöshet, kompetensönskemål, lokalbehov, jämställdhet inom industrin och att göra gott för närsamhället.

Europrofil AB är Nordens ledande producent av stålprofiler till byggindustrin. Företaget grundades 1982. Huvudkontor och produktion finns beläget i Nora, varifrån produkter distribueras på hela den nordiska marknaden.

Moa och Mia tillsamman med Dan på Svalbo Keramik

Svalbo café och keramik

"Alla kan såklart inte leva på sitt konstnärskap, men jag har klarat mig. Sen har vi ju haft caféet och många andra saker. Vi jobbade jämt, kanske inte helt förnuftigt men det gick och har gjort så sedan 1982."

Så säger Moa Rudebert som äger och driver Svalbo keramik. Sedan 2021 överlät hon Svalbo café till väninnan Mia Nordberg, som till vardags även arbetar som undersköterska. Mia berättar att coronaperioden gav en skjuts i starten och vilka som är de mest återkommande kunderna.

"Som undersköterska hade jag stenkoll på handsprit och regler, och att sitta utomhus i fint väder gjorde en lyckosam start för mig. Motorträffarna lockar många kunder som kommer vecka efter vecka, mina trygga kunder som av någon anledning hittat hit."

Josephine med Katarina och Fredrik från Kottaberget i bakgrunden

Kottaberget

"Det här en unik cykelplats för hela Sverige. Vi har inga liftar, utan cyklisterna cyklar upp för att sedan kunna välja mellan olika så kallade flowtrails ned för Kottaberget"

Så säger Fredrik Andersson, som tillsammans med Katarina Rönnbacka driver projekt Kottaberget flowtrails och föreningen Kottaberget.

"Det är intressant. Dels att många häromkring inte ens vet att den här knallen heter Kottaberget. Också intressant vilken stöttning vi har, vi jobbar med "Kottabergets vänner" som ett support-medlemskap och det är många som vill vara med och stötta. En till sak är att trots att vi egentligen inte ens öppnat lederna officiellt, var det runt 2000 besökare i somras!"

Projektet finansieras av medel från Europeiska Jordbruksfonden, förmedlat av Tillväxtverket. Nora kommun är huvudman och Sveaskog markägare. Orica bidrar också med projektmedel till satsningen.

Vi vill gärna träffa dig!

Vill ditt företag ha besök av oss där du får berätta om din verksamhet och prata om eventuella funderingar?

Maila till josephine.hedlund@nora.se eller ring henne på telefon: 070-534 94 60

Hoppas vi ses snart!

Informationsägare: Kommunstyrelseförvaltningen
Sidan uppdaterad: