• A-Ö
 • Om webbplatsen
 • Huvudmeny

Nyhetsbrev för näringslivet i Nora kommun

I nyhetsbrevet får du ta del av tips och inbjudningar som syftar till att stärka näringslivet. Den 14 februari, alla hjärtans dag, bjuder vi in er till en speciell näringslivsträff där vi tillsammans utforskar samverkan för att skapa ett bättre Nora. Missa inte chansen att delta på denna hjärtliga tillställning där vi tillsammans formar en positiv framtid för näringslivet i Nora kommun! Det händer även spännande saker i samverkan mellan skola och näringsliv - läs mer om det nedan.

Trevlig läsning!

Hej 2024!

Hej kära företagare och du som är intressserad av näringlivsfrågor i Nora kommun! 2024 har startat och jag har gjort lite mer än mitt första halvår som näringslivsutvecklare i Nora kommun. Det har varit ytterst löärorik och även om jag inte riktigt kan plocka bort "ny på jobbet-skylten" så känner jag att jag landat in och lärt massor som gör mig till en bättre resurs för er som företagare i Nora kommun. Jag hoppas att även ni känner det!

Jag vill rivstarta nyhetsbrevet med tre tips till dig som driver företag (eller förening) i Nora.

Gratis konsult!

Timbanken.se - upp till 5 gratis konsulttimmar till alla som driver företag i länet. Kanske vill nån ha hjälp att kolla på budget, sociala medier eller tänk kring personalfrågor? Det finns mycket hjälp att få i Timbanken!

Kanske blir du första företaget i nora att söka timmar i år? Fri affärsrådgivning - Timbanken Länk till annan webbplats.

För industrin och dess underleverantörer

Branschträff för industri. Känner du något företag som verkan inom industri eller som underleverantör? I samverkan bjuder vi in till en industriträff 8 mars kl 09-12 på Europrofil. Är 10 anmälda redan! Tack för att du tipsar vidare som inte läser här. Länk här: Företagsträff - Nora kommun Länk till annan webbplats.

Söka pengar tillsammans

Gillar ni pengar? Kika här: Finansiering - Nora kommun Länk till annan webbplats. (för företag) och här Bidrag, stöd och stipendier - Nora kommun Länk till annan webbplats. (för föreningar). Och du, den 14 februari på nästa näringslivsträff kommer Leader Bergslagen och berättar hur ni kan söka pengar till utvecklingsprojekt!

Dina tips?

Har du fler, andra eller bättre tips? Berätta för mig så kanske det hamnar i nästa nyhetsbrev, maila mig på: josephine.hedlund@nora.se

/Josephine Hedlund, näringlsivsutvecklare Nora kommun

Näringslivsutvecklare Josephine Hedlund har en mörkblå kavaj och tittar in i kameran
Selfi på Josephine på ett tåg
Interiör bild över industrigolv

Nätverksträff för Industri 8 mars

Tema: kompetensförsörjning och samverkan

Hur kan vi samverka kring underhåll, personal eller på annat sätt stärka industrin?

Välkommen till en träff för dig som verkar i och kring industribranschen i Nora kommun. Du kan även vara underleverantör till branschen. Vi pratar om kompetensförsörjning och hur vi samverkar för att behålla och locka arbetskraft.

Passa på att mingla, lära mer och missa inte rundvisningen i Europrofils nya och gamla lokaler! Vi äter sedan gemensam lunch till självkostnadspris.

Datum 8 mars 2024

Tid 09.00-12.00 (lunch 12-13)

Plats Europrofil, industrivägen 7, Nora

Program

 • 09.00-09.30 Kaffe, macka och mingel
 • 09.30-11.30 Program
 • 11.30-12.00 Rundvandring på Europrofil
 • 12.00-13.00 Lunch till självkostnadspris

Anmälan senast 27 februari

Arrangörer Nora kommun, IUC Industrihub, Europrofil

Två röda hjärtan på en träbräda

Näringslivsträff: Hjärtligare tillsammans - nätverk och samverkan i Nora kommun

Vi lär mer om nätverk och samverkan som gör Nora kommun till en hjärtligare plats att driva verksamhet på! Kanske har du själv något gott exempel på hur god samverkan kan ge ett bättre företagsklimat och business?

Passa också på att lära mer om att söka finansiering för landsbygdsutveckling tillsammans med andra.

För dig inom eller intresserad av näringslivsfrågor i Nora kommun. Idag är redan 15 anmälda - missa inte att komma!

På programmet:

 • Lär känna nätverken som finns
 • Information från Nora kommun
 • Presentation och mingel
 • Goda exempel på samverkan
 • Söka pengar tillsammans, Vivi Båvner, Leader Bergslagen

Datum: 14 februari 2024
Tid: 08.00-10.00
Plats: Tullbackagårdens samlingssal
Klicka här för att anmäla dig.Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Anmälan senast 7 februari

Kontakt: josephine.hedlund@nora.se

Näringsliv och skola - samverka för en bättre framtid

Samverkan mellan näringsliv och skola är viktig för att minska kompetensgapet och öka chanserna för ungdomar att få jobb. Nora kommun arbetar långsiktigt med frågan och du kan vara med! På Karlsängskolan kommer ungdomsföreläsningen Arbetsmarknadskunskap (AMK) ske i maj där företag kan delta och berätta om sin verksamhet.

Vi tror att det är lättare göra genomtänkta studie- och yrkesval om man vet hur arbetsmarknaden ser ut vad arbetsgivarna letar efter. Arbetsmarknadskunskap ger inblick i hur jobblivet funkar och vad arbetsgivare tycker är viktigt.

 • Vilken nytta har man med skolan?
 • Var finns jobben i framtiden?
 • Varför ska man sommarjobba?
 • Spelar det någon roll hur man beter sig på jobbet eller praktikplatsen?

Alla företag som deltar få möjlighet att vara med på en snabbkurs i ungdomretorik med Lars Rubensson från Handelskammaren Mälardalen som utför föreläsningarna.

På bilden ser du Erik Håkansson på Swedish Diamondtool consulting och Fredric Carlsson VD på Frabe som båda också representerar Företagarna i Nora och vill vara med på AMK samt näringlivsutvecklare Josephine Hedlund.

Vill du också vara med på AMK? Maila josephine.hedlund@nora.se senast 20 februari.

3 personer i en lokal framför ett fönster

Vill du också prenumerera på nyhetsbrevet?

Klicka på knappen och välj vad du vill prenumerera på. För att ta det av detta nyhetsbrev, välj: "Nytt från näringsliv"

Företagsbesök

Vill du hålla dig uppdaterad om företagsbesöken och läsa lite mer om dessa? Följ Nora kommun på instagram, länk här Länk till annan webbplats..

Veronica och Erik vid bardisk på Bryggerikrogen

Bryggerikrogen

”Det är svårt att sia om framtiden men i Nora vill folk att saker ska ske och de flesta arrangemang kommer det folk till här hos oss” säger Erik Lindeberg, delägare och köksmästare på Bryggerikrogen. Veronica Carlsson som grundade Bryggerikrogen berättar om sommarens stora planer och om hur det funkar med den ständiga utmaningen för branschen – personal: ”Medan många andra inom branschen sliter med att hitta personal och bra sådan, så funkar det mestadels väldigt bra för oss. Det är vi tacksamma för! Det ska sägas också att vi kollar mycket mer på personlighet än cv när vi rekryterar, det är nog ett framgångsrecept för oss”

Näringslivsutvecklare Josephine Hedlund besöker Noraföretaget som finns i kvarteret Bryggeriet sedan 2015. Samtalet rör sig kring utmaningar, samverkan och framtidsplaner. De pratar corona, besökare från Stockholm och att de ibland saknar att det inte finns någon taxiverksamhet i Nora.

Cajsa utan för entrén till Götmars

Götmars begravningsbyrå

Cajsa Lindheden är begravningsrådgivare på familjeföretaget Götmars begravningsbyrå som finns på 17 kontor i och kring länet. Vi pratar om att möta människor i sorg som kanske glömmer stora delar av ett samtal, om att ha en lokal i ett hörn i Nora och att ge god service till kunder. Under vårt besök kommer en kund in och får hjälp att skriva ut ett papper kopplat till en begravning.

”Många drar sig nog lite för att kliva in här, men vi arbetar för att det ska vara helt okej att bara komma in till oss när en har vägarna förbi och fråga en fråga kopplat till begravningar eller andra juridiska frågor som kan vara mer kopplat till livet än döden – såsom samboavtal eller något annat” så säger Cajsa som arbetat knappt ett år på Götmars.

Tre vinterklädda personer framför en röd bil

Windahls bil

Detta företagsbesök bestod av samtal kring att hyra ut lokaler, om lackering och om bilar såklart. Det pratades även om bilburen ungdom samt om biltvättar.

VD för Windahls bil Håkan Börgel tog emot samhällstvecklingschef Karin Öhman, samällsplanerare Jonathan Pedersén samt näringslivsutvecklare Josephine Hedlund för en rundvisning på Windahls bil.

Tack för besöket, vi ses snart igen!

Josephine och Maria på en "selfie"

Marias chokladmakeri

Tycker du om choklad? Då har säkert du också varit på besök hos Marias chokladmakeri i Kvarteret Bryggeriet!

Maria Wadsten Andersson bjöd in näringslivsutvecklare Josephine Hedlund på företagsbesök. Det pratades om godsaker och entreprenörskap. Hur en ska hejda sig från att försöka få svar på alla frågor på en gång. Om att ta hjälp i frågor som tar energi (Tips för gratis konsulttimmar - timbanken.eu/orebrolan) och att lägga upp planer för framtida satsningar. De pratade även om kommunens hemsida (nora.se/foretagsstod) som samlar bra information till företagare och om olika stöd för företag.

9 personer ur Synsams personal utanför entren till Synsam

Invigning på Synsam

Tack för att vi fick vara med på invigningen av Synsams nya lokaler. Innan jul invigde Synsams driftschef Stefan Jakobsson med det lokala teamet genom att klippa band och hurrarop!

Samhällsutvecklingschef Karin Öhman från Tillväxt-avdelningen på Nora kommun deltog och lyckönskade flytt och fortsatt verksamhet i Nora kommun.

7 personer som står på rad för att fotas

ICA Supermarket

”Det är uppskattat att få besök! Och att man kan i lugn och ro har möjlighet att diskutera aktuella frågor och hur man kan få kommunen att bli attraktivare att bo och starta företag i, något som gynnar alla som bor i Nora” Så säger ICA Handlare Stefan Persson om företagsbesöket från både tjänstepersoner och politiker från Nora kommun.

Med på besöket och på bilden: Näringslivsutvecklare Josephine Hedlund, Kommunstyrelsen ordförande (KSO) Mikael Wahlberg (S), kommunalråd Dan Pierre (M), Katrin Rejdemark butikschef och Stefan Persson ICA Handlare, kommundirektör Christina Landoff och oppositionsråd Pia-Maria Johansson (LPo)

Vi vill gärna träffa dig!

Vill ditt företag ha besök av oss där du får berätta om din verksamhet och prata om eventuella funderingar?

Maila till josephine.hedlund@nora.se eller ring henne på telefon: 070-534 94 60

Vi ses!

Informationsägare: Kommunstyrelseförvaltningen
Sidan uppdaterad: