Ideella organisationer är ett värdefullt komplement till den kommunala verksamheten. Föreningar, Svenska kyrkan, frikyrkor och Röda korset både samarbetar och har egna aktiviteter. Språkvän är ett ideellt uppdrag som får stöd av Nora kommun.
Huvudmän är Svenska Kyrkan och Frikyrkorna.
Ordförande: Ulla Karlsson tel: 0587-12897, 070-2780 203
Veterancafé
Trivsam gemenskap, berättande och erfarenhetsutbyte, lite guldkant
på vardagen och en motkraft mot motverka ensamhetskänslor. Onsd14 – 16 Kontaktperson Ulla Karlsson 0587 – 128 97
Hela människans språkcafé, för män med invandrarbakgrund
Vill medverka till bl.a. språkträning genom att möta svenska män, få ett utökat kontaknät m.m. Torsdagar 18.30-20.30
Kontaktperson: Göran Ängsved, tel 0587-103 78, 070-267 6430
Övrig verksamhet
Hela människan samarbetar med Nora Kommun inom anhörigstöd, väntjänst, med Svenska Kyrkan i samband med Sinnesrogudstjänster, med Röda Korset och Väntjänsten och vi planerar ett samarbete med PRO.
Nora rödakorskrets är en del av en världsomspännande organisation för hjälp och stöd i olika former av kris och katastrof i världen och i Nora.
Vi bedriver allt från social verksamhet och anhörigstöd, till insamling av pengar till katastrof- och krisarbete.
Varje tisdag träffas en grupp för trevlig samvaro och ev lite handarbete. En torsdag i månaden har vi träffen ”Röda Soffan”. Det är en samlingspunkt där vi pratar, berättar och knyter nya kontakter. Där finns kaffe till självkostnadspris för den som vill.
Nora rödakorskrets har en föreningslokal på Skolgatan 11 C. Du är välkommen att höra av dig på mailadressen: nora@redcross.se
Väntjänsten är en ideell förening med frivilligarbetare som kan hjälpa människor i vardagen. Väntjänsten kan hjälpa till med:
Föreningens medlemmar har tystnadsplikt.
Har du hjälp från kommunens hemtjänst kan personalen hjälpa dig att få kontakt med väntjänsten.
Kontakta Väntjänsten:
Telefonexpedition på Tullbackagården
Telefontid: måndagar kl 09.00 - 10.30.
Telefon: 0587-811 79
Språk- och integrationsvänner hjälper nyanlända att få en bra start i sitt nya hemland. Samtidigt lär du känna en ny kultur.
Att vara språk- och integrationsvän handlar om att lära känna varandra över kulturgränserna, ha roligt tillsammans och kanske få en vän för livet. Som svenskspråkig hjälper du en person som är ny i Sverige med att lära sig svenska och det svenska samhället.
Vem kan bli språk-och integrationsvän?
Personer med svensk språk- och kulturkunskap som vill träffa personer med utländsk bakgrund och göra en god samhällsinsats. Man behöver inte vara född i Sverige för att delta.
Vad gör vi tillsammans som språk- och integrationsvänner?
Vi umgås, har roligt tillsammans och bekantar er med varandra. Det är ni tillsammans som bestämmer vad ni vill göra när ni träffas. Promenader, ta en fika och gå på studiecirklar är några exempel på aktiviteter. Eller så kanske ni delar ett intresse som ni vill utöva tillsammans. Att vara språk- och integrationsvänner handlar inte om att vara en lots eller förmyndare som gör saker för någon annan.
Hur ansöker jag
Anmäl ditt intresse genom att fylla i och skicka in en ansökningsblankett. Du kan skicka in ansökan via e-post till kontaktsamordnare Mohamad Rema, e-post: mohamad.rema@nora.se
Du kan också skriva ut ansökan och lämna in den på Biblioteket eller i Tingshusets reception.
Ansökningsblankett språk- och integrationsvän (pdf)
Vad händer efter ansökan?
Kommunens handläggare tar emot och registrerar anmälan.
All språk- och integrationsvänskap är frivillig, sker på fritiden och bygger på ömsesidighet, öppenhet och respekt. Språk- och integrationsvänskapen kan fortsätta hur länge som helst. Men den kan också avbrytas närhelst någon av språkvännerna vill.
Fler frågor?
Mohamad Rema, kontaktsamordnare, tel: 0587- 813 39, e-post: Mohamad.rema@nora.se
Kristine Andersson, Fritidssamordnare, tel: 0587-812 99, e-post: kristine.andersson@nora.se. Onsdagar kl. 14.00 – 16.00. Kontaktperson Ulla Karlsson 0587 – 128 97
Informationsägare: Nora kommun
Sidan uppdaterad: 2020-09-04