• A-Ö
  • Om webbplatsen
  • Huvudmeny

Bibliotek

Nora bibliotek ingår i Bergslagsbibblan som är ett samarbete mellan folkbiblioteken i fyra kommuner; Nora kommun, Hällefors kommun, Lindesbergs kommun, och Ljusnarsbergs kommun. Låna här och lämna där - samma bibliotekskort gäller överallt.

Alla medier är sökbara i den gemensamma katalogen på vår hemsida www.bergslagsbibblan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där det också finns information om öppettider och evenemang med mera. 

Man kan låna och lämna tillbaka på vilket av biblioteken man vill och beställa det man vill låna via webben och hämta på valfritt folkbibliotek i norra länsdelen efter några dagar. Det är gratis att låna och reservera sådant som finns på våra bibliotek.


På Nora bibliotek kan du

  • Läsa böcker, dagstidningar och tidskrifter.
  • Låna böcker, filmer, spel, äldre tidskrifter med mera.
  • Låna dator samt använda wifi utan kostnad. Det finns möjlighet att kopiera, scanna och skriva ut. På en av bibliotekets datorer finns särskilda resurser för släktforskning.
  • Besöka bibliotekets arrangemang. Vi har sagostunder, läseklubbar, lovaktiviteter, författarbesök, föreläsningar, IT-hjälp och mycket annat - både i egen regi och i samarbete med andra.
  • Hämta ut ett bibliotekskort. Det är gratis. Det krävs att du är över 18 år och kan visa upp legitimation. Barn kan få eget bibliotekskort det år de börjar förskoleklass. När barn och unga under 18 år ska få eget bibliotekskort behövs ett skriftligt medgivande av vårdnadshavare.


Svårt att läsa eller svårt att ta dig till biblioteket?

Talböcker

Om du har svårt att läsa tryckt text har du rätt att låna talböcker. Talböcker är specialinläsningar som av juridiska skäl bara får lånas av personer med någon form av läshinder, t ex synskada, dyslexi, adhd eller rörelsehinder. Du kan lyssna på talböcker i särskilda talboksspelare eller med ett Legimus-konto via dator, mobil eller surfplatta. Kontakta biblioteket för mer information.

Boken kommer

Om du av hälsoskäl inte själv kan ta dig till biblioteket, kan biblioteket komma till dig. Villkoret är att du bor i Nora kommun.När du är anmäld kan du själv beställa det du önskar läsa från biblioteket. Det gör du per telefon, skriftligt eller genom ombud. Om du inte riktigt vet vad du vill läsa kan vi hjälpa dig att välja.

Hur fungerar Boken kommer?

  • Om du har hemtjänst alternativt bor på äldreboende eller gruppboende pratar du med personalen om du vill ta del av tjänsten.
  • Om du bor hemma och inte har hemtjänst kontaktar du biblioteket direkt.


Meröppet bibliotek

Du som har fyllt 18 år kan använda biblioteket vissa tider även när det inte finns personal på plats. Läs mer om det fungerar med Meröppet på Nora bibliotek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Hyra lokal

Konsthallen och Läsesalen kan hyras enligt priser och rutiner som är beslutade av Nora kommun. Konsthallen är bokningsbar enbart efter bibibliotekets bemannade öppettid.

Lokalerna bokas via e-tjänsten Rbok. Läs mer om hur man skapar konto för att boka kommunala lokaler. Länk till annan webbplats.

Om Bergslagsbibblan

Nora bibliotek är Nora kommuns folkbibliotek och en del av Bergslagsbibblan som är ett samarbete mellan folkbiblioteken i Hällefors kommun, Lindesbergs kommun, Ljusnarsbergs kommun och Nora kommun.

Bergslagsbibblan startades 2016 som ett samarbete mellan Nora kommun och Lindesbergs kommun. Hösten 2021 anslöt Ljusnarsbergs kommun och Hällefors kommun till samarbetet, som bland annat består av en gemensam mediekatalog och webbplatsen www.bergslagsbibblan.se Länk till annan webbplats..

 

Informationsägare: Kommunförvaltningen
Sidan uppdaterad:

Nora bibliotek

Storgatan 15
Karta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Postadress:
Nora bibliotek, 713 80 Nora
Tel. 0587-812 90
E-post: biblioteket@nora.se

Öppettider:

För aktuella öppettider se Nora biblioteks sida på Bergslagsbibblan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Passa på att bli Meröppet-besökare! Läs mer om hur det fungerar med Meröppet på Nora bibliotek. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Omlån och övrig information

Behöver du låna om en bok eller har andra frågor? Kontakta oss under bemannade öppettider: biblioteket@nora.se eller 0587–812 90.

Nora bibliotek på Facebook
Följ Nora bibliotek på Instagram