Information om coronaviruset

Läs om hur Nora kommun och andra myndigheter hanterar spridningen av coronaviruset.

 • Huvudmeny

Bibliotek

Bergslagsbibblan växer - i höst ansluter Hällefors och Ljusnarsberg!

Bergslagsbibblan är ett samarbete mellan folkbiblioteken i Nora kommun och Lindesbergs kommun som har varit i gång sedan 2016. Snart är det dags för nästa steg - i höst går även folkbiblioteken i Hällefors och Ljusnarsberg in i Bergslagsbibblan!

Från och med i höst får alla i Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora enklare tillgång till alla fyra kommunbibliotekens utbud av böcker, tidskrifter, filmer och ljudböcker med mera. Det blir också lättare att se vad som händer på de olika biblioteken, och att använda bibliotekens digitala tjänster som e-böcker, e-ljudböcker, digitala tidningar och strömmande film.

Du kan låna och lämna tillbaka i vilken av kommunerna du vill, och du kan beställa det du vill låna via webben och hämta utan kostnad på valfritt folkbibliotek i norra länsdelen efter några dagar. Det är gratis att låna och reservera sådant som finns på våra bibliotek.

I samband med sammanslagningen kommer du som har bibliotekskort i Hällefors eller Ljusnarsberg att behöva byta ut ditt nuvarande kort. Mer information om detta kommer efter sommaren.

Utvidgningen av Bergslagsbibblan finansieras av bidrag från Statens kulturråds satsning Stärkta bibliotek.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ta del av Bergslagsbibblans filmtjänst redan nu

Arbetet inför sammanslagningen pågår för fullt bakom kulisserna, men redan nu i sommar kan alla som vill i de fyra norrkommunerna börja använda Bergslagsbibblans strömmande filmtjänst Cineasterna!

Här finns drygt 3000 filmer att välja på – både nyheter, klassiker, film för de allra yngsta, kortfilm och film från hela världen. Gå in på www.bergslagsbibblan.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att läsa mer om hur det går till!

--------------

Nora bibliotek är Nora kommuns folkbibliotek. För öppettider se www.bergslagsbibblan.selänk till annan webbplats Biblioteket följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.länk till annan webbplats Vi ber alla våra besökare att göra detsamma.

Lämna - Låna - Gå

Nora bibliotek är öppet men på grund av pandemin är biblioteket just nu ingen mötesplats. Om du som besökare är fullt frisk kan du gå in, göra ditt ärende snabbt och sedan lämna biblioteket. Följande gäller:

• Endast snabba ärenden - "Lämna - Låna - Gå".

• Endast självservice - håll avstånd till personal och andra besökare.

• Max 30 personer i lokalen.

• Under bibliotekets öppettider kan du skriva meröppetavtal, läsa dagstidningar och använda datorer för utskrift, möjlighet att kopiera och tillgång till wifi för snabba ärenden.

• Inga gruppbesök, aktiviteter eller lokalbokningar.

• Tillhör du riskgrupp och vill inte gå in på biblioteket? Kontakta bibliotekets personal för att göra upp om avhämtning utanför bibliotekets entré.

Återlämningslåda finns utanför biblioteket.

• Om du har möjlighet, använd biblioteket på distans via våra digitala tjänster. Läs på www.bergslagsbibblan.selänk till annan webbplats > E-biblioteket

Nora kommuns lokalt anpassade beslut finns att läsa på www.nora.se/coronalänk till annan webbplats under fliken Särskilda beslut.


Tillfälligt ändrade lånevillkor

Fram till och med 15 augusti 2021 kan du låna:

 • 6 e-böcker/e-ljudböcker per kalendermånad
 • 6 e-filmer hos Cineasterna per kalendermånad

Läs mer om vilka av bibliotekets tjänster du når hemifrån under E-biblioteket.länk till annan webbplats

Under perioden 18 mars 2020 - 15 augusti 2021 förlänger vi lånetiden på böcker till sex veckor. Vi ökar också antalet omlån du kan göra själv hemifrån till fyra.

Under perioden 18 mars 2020 - 15 augusti 2021 får du inga nya förseningsavgifter.


På Nora bibliotek kan du

 • Läsa böcker, dagstidningar och tidskrifter.
 • Låna böcker, filmer, spel, äldre tidskrifter med mera.
 • Låna dator samt använda wifi utan kostnad. Det finns möjlighet att kopiera, scanna och skriva ut. På en av bibliotekets datorer finns särskilda resurser för släktforskning.
 • Besöka bibliotekets arrangemang. Vi har sagostunder, läseklubbar, lovaktiviteter, författarbesök, föreläsningar, IT-hjälp och mycket annat - både i egen regi och i samarbete med andra.
 • Hämta ut ett bibliotekskort. Det är gratis. Det krävs att du är över 18 år och kan visa upp legitimation. Barn kan få eget bibliotekskort det år de börjar förskoleklass. När barn och unga under 18 år ska få eget bibliotekskort behövs ett skriftligt medgivande av vårdnadshavare.

Svårt att läsa eller svårt att ta dig till biblioteket?

 • Om du har svårt att läsa tryckt text har du rätt att låna talböcker. Talböcker är specialinläsningar som av juridiska skäl bara får lånas av personer med någon form av läshinder, t ex synskada, dyslexi, adhd eller rörelsehinder. Du kan lyssna på talböcker i särskilda talboksspelare eller med ett Legimus-konto via dator, mobil eller surfplatta. Kontakta biblioteket för mer information.
 • Om du av hälsoskäl inte kan ta dig till biblioteket har du möjlighet att få Boken kommer-service. Villkoret är att du bor i Nora kommun och har hemtjänst alternativt bor på äldre- eller gruppboende. Kontakta biblioteket för mer information.

Meröppet bibliotek

Du som har fyllt 18 år kan använda biblioteket vissa tider även när det inte finns personal på plats. Läs mer om det fungerar med Meröppet på Nora bibliotek.länk till annan webbplats


 


----------

Bergslagsbibblan är ett samarbete mellan Nora bibliotek som är Nora kommuns folkbibliotek och folkbiblioteken i Lindesbergs kommun (Lindesbergs stadsbibliotek, Frövi bibliotek, Storå bibliotek och Fellingsbro bibliotek) samt Lindesbergs biblioteksbuss.

Bergslagsbibblan har funnits sedan 2016 och innefattar en gemensam bibliotekswebb och en gemensam mediakatalog. Samma lånekort gäller på samtliga bibliotek som ingår i Bergslagsbibblan och man kan låna och lämna tillbaka på valfritt bibliotek som ingår i samarbetet.

Gå in på www.bergslagsbibblan.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och:

 • Sök och se utbudet av all media i båda kommunernas bibliotek till exempel böcker, e-böcker, ljudböcker och filmer.
 • Låna om och reservera genom att logga in med ditt bibliotekskort.
 • Låna e-böcker, e-ljudböcker och e-film.
 • Se vad som händer på båda biblioteken.
 • Få information om våra öppettider, kontaktuppgifter och tjänster
Informationsägare: Kommunförvaltningen
Sidan uppdaterad: 2021-06-17

Nora bibliotek

Storgatan 15
Kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Postadress:
Nora bibliotek, 713 80 Nora
Tel. 0587-812 90
E-post: biblioteket@nora.se

Öppettider:

De bemannade öppettiderna på Nora bibliotek kan ändras med mycket kort varsel. För aktuella öppettider se Nora biblioteks sida på Bergslagsbibblanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Passa på att bli Meröppet-besökare! Läs mer om det fungerar med Meröppet på Nora bibliotek.länk till annan webbplats


Omlån och övrig information

Behöver du låna om en bok eller har andra frågor? Kontakta oss under bemannade öppettider: biblioteket@nora.se eller 0587–812 90.

Nora bibliotek på Facebook
Följ Nora bibliotek på Instagram