• Huvudmeny

Bibliotek

Nora bibliotek är kommunens folkbibliotek. Biblioteket är öppet för alla och det mest välbesökta i länet per invånare.

Här finns böcker, film och musik på olika språk och för alla åldrar. Det finns också dagstidningar att läsa på plats och tidskrifter att läsa på plats eller låna hem.
Biblioteket har flera publika datorer och det finns möjlighet att kopiera, scanna och skriva ut. På en av bibliotekets datorer finns särskilda resurser för släktforskning.I Norasamlingen finns cirka 400 titlar med lokalhistoriskt material. Bibliotekets wifi är öppet för alla och gratis att använda.

Nora bibliotek arrangerar sagostunder, läseklubbar, lovaktiviteter, författarbesök, föreläsningar, IT-hjälp och mycket annat - både i egen regi och i samarbete med andra.

Biblioteksbussen

Biblioteksbussen besöker Nora kommun några gånger i månaden. Du är välkommen att låna och lämna böcker, skaffa bibliotekskort, delta i prgram eller se dig om kring i bussen.

Bergslagsbibblan.se

Nora bibliotek samarbetar med Lindesbergs bibliotek, bland annat genom den gemensamma hemsidan Bergslagsbibblan.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här kan man söka efter alla medier som finns på biblioteken i bägge kommunerna och se vilka aktiviteter och program som är på gång. Det är gratis att beställa en titel från grannkommunen om den inte finns på det egna kommunbiblioteket.
Om man loggar in på Bergslagsbibblan med sitt bibliotekskortnummer/personnummer + PIN-kod kan man se sina lån och låna om, reservera, låna e-böcker och e-ljudböcker, använda databaser hemifrån, lämna inköpsförslag med mera.

Bibliotekskort och lån

Bibliotekskortet är gratis. Om man tappar bort kortet kostar det 10 kr att få ett nytt. För att hämta ut eget lånekort eller byta kod krävs att man är över 18 år och kan visa upp legitimation. Barn kan få eget bibliotekskort det år de börjar förskoleklass. När barn och unga under 18 år ska få eget lånekort behövs ett skriftligt medgivande av vårdnadshavare. Blankett finns på biblioteket och på bergslagsbibblan.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Vårdnadshavare ansvarar för sitt barns lån. Fullständiga låneregler finns på bergslagsbibblan.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Påminnelseavgifter

  • Om du inte lämnar tillbaka dina lån i tid skickar vi en påminnelse och du får du betala en påminnelseavgift. Det gäller dig som är vuxen.
  • Påminnelseavgift nr 1 är 20 kr. Påminnelseavgift nr 2 är 60 kr.
  • OBS! Bibliotekskortet spärras när du är har en skuld på 80 kr.
  • Om du trots påminnelserna inte lämnar tillbaka det du har lånat skickar vi en räkning på det du har lånat. Då blir du avstängd och kan inte låna något nytt förrän räkningen är betald eller du har lämnat tillbaka dina försenade lån.

Avgifter för försvunnen/skadad media

  • Vuxenbok/ljudbok/CD: 300 kr
  • Barnbok: 150 kr
  • Tidskrifter: 50 kr
  • Film/spel: 600 kr
  • Vid speciellt dyrbart media kan avgiften komma att höjas till faktiskt värde

Svårt att läsa?

Du som har svårt att läsa tryckt text kan låna talböcker från biblioteket. Talböcker är specialinläsningar som av juridiska skäl bara får lånas av personer med någon form av läshinder, t ex synskada, dyslexi, adhd eller rörelsehinder. Du kan lyssna på talböcker i särskilda talboksspelare (daisyspelare) eller med ett Legimus-konto via dator, mobil eller surfplatta. Kontakta biblioteket för mer information.

Svårt att ta dig till biblioteket?

Om du av hälsoskäl inte själv kan ta dig till biblioteket kan biblioteket komma till dig. Villkoret är att du bor i Nora kommun och har hemtjänst alternativt bor på äldre- eller gruppboende. Kontakta biblioteket för mer information om vår Boken kommer-verksamhet.

Styrdokument

Biblioteken i Sverige styrs av bestämmelserna i bibliotekslagen. Där står bland annat att varje kommun ska ha ett folkbibliotek och en biblioteksplan. I skollagen står att skolelever ska ha tillgång till skolbibliotek.
Läs mer:bergslagsbibblan.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterse

Informationsägare: Kommunförvaltningen
Sidan uppdaterad: 2019-06-22

Nora bibliotek

Storgatan 15
Kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Postadress: 713 80 Nora
Tel. 0587-812 90
E-post: biblioteket@nora.se

Öppettider 24 juni - 9 augusti

Mån kl 12-18
Tis- tors kl 12-17
Fre kl 10-15

Nora bibliotek på Facebook
Följ Nora bibliotek på Instagram