Välkomna på workshops för att stärka livsmedelsberedskapen i kommunen
Det produceras mycket mat i några få områden i Sverige och för lite i övriga. Vid en kris kan till exempel transporter och förädling av livsmedel drabbas. En storskalig produktion är gynnsamt under normala omständigheter, men för att Sverige ska ha en stabil livsmedelsförsörjning behöver den lokala och småskaliga produktionen och förädlingen värnas om även i goda tider.
Vi vill prata mer om hur det ser ut i Nora kommun och hur vi kan arbeta tillsammans för att säkerställa livsmedelsberedskap.
Sprid gärna inbjudan vidare, tack.
Datum
21 november klockan 09.00-12.00 (klockan 08.30-09.00 bjuder vi på enklare frukostfika)
12 december klockan 13.00-16.00
Plats
Samlingssal, räddningstjänsten
Malmgatan 3 (ingång baksida) Nora
Kostnad
Workshopparna är gratis och du behöver anmäla dig för att delta.
Anmälan
Anmäl ditt deltagande, samt matallergier med mera här.
Länk till annan webbplats.
Senaste anmälan: 10 november
Målgrupp
Politiker, tjänstepersoner, livsmedelsproducenter och -industri, civilsamhälle, näringslivsaktörer och andra intresserade av frågan.
Information om workshopparna
De senaste åren har vi blivit alltmer uppmärksammade på vikten av beredskap, inte minst av livsmedel. Region Örebro län och Länsstyrelsen i Örebro län bjuder nu in länets kommuner till två workshops för att stötta i arbetet med att stärka livsmedelsproduktionen och säkerställa Livsmedelsstrategin.
Tillsammans med Hushållningssällskapet och Grythyttan Development har vi kartlagt försörjningsbalansen i respektive kommun i länet. Denna kartläggning kommer att användas som ett underlag för dessa workshops.
WORKSHOP 1: 21 nov 09.00-12.00
Räcker maten vid kris och krig? Den här workshopen inleds med en presentation från Hushållningssällskapet om läget i er kommun idag och svarar på frågor som till exempel:
- Hur mycket jordbruksmark finns och vad används den till?
- Vilka livsmedel produceras och hur ser nä[1]ringslivet för livsmedelsförädling ut i kommunen?
- Hur mycket av det som produceras går till djurfoder?
- Hur mycket foder behöver djuren för att det ska bli kött, ägg och mjölk?
- Hur mycket energi behöver kommunens invånare och hur mycket energi ger det som produceras?
WORKSHOP 2: 12 dec kl 13.00-16.00
Vad behövs för att livsmedelsförsörjningen ska fungera? När ni fått en bild av hur det ser ut med livsmedelsförsörjningen är det dags för steg 2. Grythyttan Development presenterar den underliggande potentialen i arbetslöshet, tomma fastigheter och logistik när det gäller att stärka livsmedelsförsörjningen i kommunen. Presentationen belyser:
- Hur ökar vi sysselsättningsgrad i relation till livsmedelsförsörjning?
- Vilka satsningar inom livsmedelskedjan finns det potential i och varför?
- Innovation inom matsystemet och om det skulle gynna ert område
Läs mer i bilagan: inbjudan försörjningsbalans (pdf).
Frågor
Välkommen att kontakta näringslivsutvecklare Josephine Hedlund om du har frågor: josephine.hedlund@nora.se