Information om coronaviruset

Läs om hur Nora kommun och andra myndigheter hanterar spridningen av coronaviruset.

  • Huvudmeny
Konstnär My Rådmark

Konst och konsthantverk

Nora har flera privata konstgallerier med utställningar och därutöver finns Nora konsthall och Bryggeriet. Ambitionen är att bjuda på konst- och kulturupplevelser som engagerar, är tänkvärda och ger god eftersmak. Nora har flera duktiga konsthantverkare. Flera av dem hittar du i kvarteret Bryggeriet. I centrala Nora, Järle och Striberg hittar du keramiker. Första helgen i september arrangeras Ljusstråk som är en konst- och kulturslinga.

Nora har flera privata konstgallerier med aktiv utställningsverksamhet:

  • Leon. Sandbergs bosättningsaffär som drivits av fyra generationer Sandberg har också ett galleri som visar glaskonst och förstklassigt porslin.
  • Galleri Skrekarhyttan i Viker visar konst sommartid av svenska och utländska konstnärer.
  • Sommartid visas konst även i Nyhyttan på Galleri och Bokcafé Strandkullen.
  • I Järle på Svalbo Café, kan man se konst och konsthantverk medan fikat låter sig väl smaka
  • I Nora finns Gallerikorridoren på kvarteret Bryggeriet. Det är Ted Ström och Anders Wallén som driver det. De är själva konstnärer och fotografer.
  • I Bryggeriet är det också sommarutställningar av god kvalitet.

Flera konsthantverkare hittar du i kvarteret Bryggeriet, några av dem är: Ateljé Barbro Bohlin med linne- och sidenkläder; Mässingsmeden lennart Andersson; Smeden Örjan Holm. I Järle är keramikerna Moa Rudebert verksam med Svalbo keramik. Keramikern Birgitta Berg är verksam med Dreja krukmakeri i Ringshyttans skola, Striberg.  Leon. Sandbergs Bosättningsaffär säljer andra lokala konsthantverkares alster. I Tolvsbörd på vägen till Järnboås finns Gun-Britt Crofft-Griggs som stickar i ull sjalar, ponchos, pulsvärmare och mössor efter egna mönster.

I biblioteket hittar du Nora konsthall, Konstväggen och Montern. I Nora konsthall visas mestadels erkända konstnärer och konsthantverkare men även elevutställningar. På konstväggen visas konst av lokala förmågor. I montern visas en utställning om Maria Lang. Vid Norasamlingen finns Noradräkten att beskåda.

LJUSSTRÅK - en konst- och kulturslinga genom Nora bergslag genomförs varje år under första helgen i september. Konstnärer och konsthantverkare öppnar sina ateljéer, scenkonstnärer inbjuder till färgstarka program och delar av vårt kulturarv berättar sin historia. Läs merlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Norabygdens konstförening och Nora Art är två lokala konstföreningar

Informationsägare: Tillväxt & Utveckling | Kultur
Sidan uppdaterad: 2020-03-13

INSTÄLLT:
Vernissag 14/3 i Nora konsthall med Ulrich Schulte "Down Syndrom - Blir älskad för den du är!" Vi återkommer om nya datum för utställningen