• A-Ö
  • Om webbplatsen
Information om coronaviruset

Läs om hur Nora kommun och andra myndigheter hanterar spridningen av coronaviruset.

  • Huvudmeny
Konstnär My Rådmark

Konst och konsthantverk

LOKALA ALLMÄNNA RÅD I ÖREBRO LÄN FÖR ATT FÖRHINDRA SMITTSPRIDNING AV COVID-19, 3-24 november:

Nora konsthall stängs.

Se beslut www.nora.se/coronalänk till annan webbplats under fliken särskilda beslut tagna av Nora kommun.

Nora har flera privata konstgallerier med utställningar och därutöver finns Nora konsthall och Bryggeriet. Ambitionen är att bjuda på konst- och kulturupplevelser som engagerar, är tänkvärda och ger god eftersmak. Nora har flera duktiga konsthantverkare. Flera av dem hittar du i kvarteret Bryggeriet. I centrala Nora, Järle och Striberg hittar du keramiker. Första helgen i september arrangeras Ljusstråk som är en konst- och kulturslinga.

Nora har flera privata konstgallerier med aktiv utställningsverksamhet:

  • Leon. Sandbergs bosättningsaffär som drivits av fyra generationer Sandberg har också ett galleri som visar glaskonst och förstklassigt porslin.
  • Galleri Skrekarhyttan i Viker visar konst sommartid av svenska och utländska konstnärer.
  • Sommartid visas konst även i Nyhyttan på Galleri och Bokcafé Strandkullen.
  • I Järle på Svalbo Café, kan man se konst och konsthantverk medan fikat låter sig väl smaka
  • I Nora finns Gallerikorridoren på kvarteret Bryggeriet. Det är Ted Ström och Anders Wallén som driver det. De är själva konstnärer och fotografer.
  • I Bryggeriet är det också sommarutställningar av god kvalitet.

Flera konsthantverkare hittar du i kvarteret Bryggeriet, några av dem är: Ateljé Barbro Bohlin med linne- och sidenkläder; Mässingsmeden lennart Andersson; Smeden Örjan Holm. I Järle är keramikerna Moa Rudebert verksam med Svalbo keramik. Keramikern Birgitta Berg är verksam med Dreja krukmakeri i Ringshyttans skola, Striberg.  Leon. Sandbergs Bosättningsaffär säljer andra lokala konsthantverkares alster. I Tolvsbörd på vägen till Järnboås finns Gun-Britt Crofft-Griggs som stickar i ull sjalar, ponchos, pulsvärmare och mössor efter egna mönster.

I biblioteket hittar du Nora konsthall, Konstväggen och Montern. I Nora konsthall visas mestadels erkända konstnärer och konsthantverkare men även elevutställningar. På konstväggen visas konst av lokala förmågor. I montern visas en utställning om Maria Lang. Vid Norasamlingen finns Noradräkten att beskåda.

LJUSSTRÅK - en konst- och kulturslinga genom Nora bergslag genomförs varje år under första helgen i september. Konstnärer och konsthantverkare öppnar sina ateljéer, scenkonstnärer inbjuder till färgstarka program och delar av vårt kulturarv berättar sin historia. Läs merlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Norabygdens konstförening och Nora Art är två lokala konstföreningar

Informationsägare: Tillväxt & Utveckling | Kultur
Sidan uppdaterad: 2020-11-05

INSTÄLLT:
Vernissag 14/3 i Nora konsthall med Ulrich Schulte "Down Syndrom - Blir älskad för den du är!" Vi återkommer om nya datum för utställningen