Så fungerar VA-taxan
Du som äger en fastighet inom beslutat verksamhetsområde för kommunalt vatten och avlopp är en del av vad som kallas för ett VA-kollektiv, kollektivet finansierar vårt gemensamma vatten och avloppssystem, Vatten- och avloppstaxan, förkortat VA-taxa är en avgift som ser till att vi får tillgång till säkert och rent vatten, samtidigt som den finansierar nödvändiga åtgärder för att skydda vår miljö. Nedan kan du läsa mer om hur vi använder oss av och varför vi betalar en VA-taxa.
Varför har vi en VA-taxa?
1. Rent vatten till ditt hem: VA-taxan används för att producera och leverera rent vatten till ditt hem. Den täcker kostnader för att driva vattenverk och underhålla vattenledningar, vilket säkerställer att du har tillgång till säkert dricksvatten varje dag.
2. Avloppshantering: En del av VA-taxan går till att behandla avloppsvatten. Det innebär att när du spolar, tvättar eller använder vatten på något sätt, tas hand om det använda vattnet på ett miljövänligt sätt innan det släpps tillbaka i naturen.
3. Systemunderhåll: Vatten- och avloppssystemet behöver regelbunden tillsyn och underhåll för att fungera effektivt. VA-taxan finansierar dessa åtgärder.
Hur tas VA-taxan fram?
Vattentjänstlagen säger att avgifterna ska framgå av en taxa som beslutas av respektive kommun. Varje år bereds underlaget till taxan av tjänstepersoner på samhällsbyggnadsförvaltningen. Det slutgiltiga beslutet fattas av kommunfullmäktige, oftast i slutet av året i samband med budgetfullmäktige.
Taxan får inte finansiera annan kommunal verksamhet.
Hur beräknas VA-taxan?
Avgifter för vatten och avlopp - grundavgift och rörlig avgift
Du betalar en årlig grundavgift som baseras på vattenmätarens storlek och en rörlig avgift baserad på vattenförbrukningen.
Storlek på vattenmätare
Vilken storlek som behövs på din vattenmätare bedöms utifrån fastighetens behov. Alla villakunder inom kategorin småhus i taxan får samma storlek på vattenmätare och därmed samma grundavgift.
För industrifastigheter, flerfamiljshus och övriga fastigheter gör Nora kommun en bedömning utifrån fastighetens behov baserat på antal lägenheter eller byggnadsyta. Utifrån behovsbedömningen beslutas det vilken storlek och vilket antal vattenmätare som krävs för fastighetens vattenförsörjning. Dessa fastighetstyper benämns som bostadsfastighet eller därmed jämställd i taxan.
Vanliga frågor
Kontakt
Ordinarie öppettider
Telefontider
- Vardagar 10-12 och 13-15.
- Dag före helgdag 10-12.
Besöksadress och besökstider
Prästgatan 6 i Lindesberg
- Vardagar 10-12 och 13-15.
- Dag före helgdag 10-12.
Mejla
Skicka brev
Samhällsbyggnadsförvaltningen
711 80 Lindesberg
Text
Informationsägare: Nora Kommun
Sidan uppdaterad: