Information om coronaviruset

Läs om hur Nora kommun och andra myndigheter hanterar spridningen av coronaviruset.

 • Huvudmeny

Säkerhet och kris

Här kan du läsa om vad som gäller vid en kris.

Nora kommun arbetar med att skapa goda förutsättningar för att förebygga och hantera kriser. God planering och krisberedskap gör att negativa konsekvenser förhindras. Skulle något inträffa, har kommunen planer på hur händelser ska hanteras för att minimera skadorna.

Om något händer publiceras här en särskild nyhetsfunktion.

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, är varning till allmänheten vid till exempel gasutsläpp, stor brand eller allvarlig olycka.Under minst 2 minuter ljuder en 7 sekunders signal omväxlande med 14 sekunders tystnad. När du hör signalen ska du:

 • Gå inomhus.
 • Stänga dörrar, fönster och ventiler.
 • Lyssna på radio för information.

Faran över signaleras med en 30-40 sekunder lång signal.Signalerna Viktigt Meddelande och Faran över provas klockan 15 första helgfria måndag i mars, juni, september och december. Vid prov ges även information i radion.

På SVT:s Text-TV sidan 100 anger man när en VMA-situation pågår och hänvisar för mer information till Text-TV sidan 599 där samma meddelande som läses i radio publiceras skriftligt.

POSOM-gruppen hjälper oskadade men drabbade människor vid olyckor och katastroferGruppen består av en ledningsgrupp med representanter för kommunen, landstinget, kyrkan och polisen. Till sin hjälp har de ett antal frivilliga stödpersoner..POSOM står för psykiskt och socialt omhändertagande.

Syftet med POSOM-gruppen är att de ska hjälpa oskadade men drabbade människor vid olyckor och katastrofer för att på sikt kunna förebygga psykisk ohälsa.

Nerikes brandkårs webbsida hittar du information vilka verksamheter som klassas som farlig i vårt område. Mer information om farlig verksamhet i området och Seveso­lagstiftningen, på Nerikes Brandkårs hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senaste nytt

 • 2020-07-06 15.47

  Två nyheter som gäller café och restaurang


  Den 1 respektive 7 juli träder lag och förordning i kraft som rör kommunernas inspektion av serveringsställen samt hur nära besökande sällskap kan sitta vid besök på restaurang och café.
  Läs mer
 • 2020-07-06 14.50

  Besöksförbudet kvar på särskilda boenden


  Trots nya testmöjligheter av såväl pågående infektion av covid-19 som tester som visar på antikroppar är riskerna att bli smittad fortfarande stora. Besöksförbudet på Nora kommuns särskilda boenden kvarstår därmed.
  Läs mer
 • 2020-07-02 11.34

  För dig som är orolig eller utsatt


  Sommar och sol men också corona-virus och allmän oro i samhället. Det kan göra att man känner sig extra orolig eller utsatt.
  Läs mer
 • 2020-07-01 13.07

  Provtagning öppen för alla


  Från 1 juli blir det möjlighet för alla att testa om man har en pågående infektion i covid-19.
  Läs mer
 • 2020-06-30 09.50

  Privata vårdgivare med kostnader för covid-19


  Privata vårdgivare inom sjukvård eller socialtjänst, som ansvarar för personer som är hemmahörande i Nora kommun, kan ansöka om statlig ersättning för extrakostnader i samband med covid-19, genom Nora kommun.
  Läs mer
 • 2020-06-26 14.06
  Upplev Nora med guide - anpassat till corona/covid...
  Denna sommar och i covid-tider kan vi erbjuda två olika guidningar: den klassiska Stadsvandringen och en vandring i bergsmansbyn Pershyttan.
  Läs mer

Informationsägare: Nora kommun
Sidan uppdaterad: 2020-01-13