Information om coronaviruset

Läs om hur Nora kommun och andra myndigheter hanterar spridningen av coronaviruset.

 • Huvudmeny

Säkerhet och kris

Här kan du läsa om vad som gäller vid en kris.

Nora kommun arbetar med att skapa goda förutsättningar för att förebygga och hantera kriser. God planering och krisberedskap gör att negativa konsekvenser förhindras. Skulle något inträffa, har kommunen planer på hur händelser ska hanteras för att minimera skadorna.

Om något händer publiceras här en särskild nyhetsfunktion.

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, är varning till allmänheten vid till exempel gasutsläpp, stor brand eller allvarlig olycka.Under minst 2 minuter ljuder en 7 sekunders signal omväxlande med 14 sekunders tystnad. När du hör signalen ska du:

 • Gå inomhus.
 • Stänga dörrar, fönster och ventiler.
 • Lyssna på radio för information.

Faran över signaleras med en 30-40 sekunder lång signal.Signalerna Viktigt Meddelande och Faran över provas klockan 15 första helgfria måndag i mars, juni, september och december. Vid prov ges även information i radion.

På SVT:s Text-TV sidan 100 anger man när en VMA-situation pågår och hänvisar för mer information till Text-TV sidan 599 där samma meddelande som läses i radio publiceras skriftligt.

POSOM-gruppen hjälper oskadade men drabbade människor vid olyckor och katastroferGruppen består av en ledningsgrupp med representanter för kommunen, landstinget, kyrkan och polisen. Till sin hjälp har de ett antal frivilliga stödpersoner..POSOM står för psykiskt och socialt omhändertagande.

Syftet med POSOM-gruppen är att de ska hjälpa oskadade men drabbade människor vid olyckor och katastrofer för att på sikt kunna förebygga psykisk ohälsa.

Nerikes brandkårs webbsida hittar du information vilka verksamheter som klassas som farlig i vårt område. Mer information om farlig verksamhet i området och Seveso­lagstiftningen, på Nerikes Brandkårs hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senaste nytt

 • 2020-09-19 17.16

  När barn kan vara i förskolan


  När kan barn som har vissa symptom på förkylning eller har varit sjuka? Det här gäller inom kommunens förskolor och skolor.

  Läs mer
 • 2020-09-15 15.51

  Besöksförbudet upphör


  Nora kommun välkomnar att besöksförbudet på äldreboenden avslutas den 1 oktober samtidigt som det är viktigt att fortsätta värna om de äldre.
  Läs mer
 • 2020-09-14 13.01

  Testa dig!


  Testa dig är Region Örebro läns kampanj för test av covid-19 om du har symptom som hosta, feber eller ont i halsen - även om du bara har lindriga symptom.
  Läs mer
 • 2020-09-14 08.47

  Promenera med närstående!


  Att få umgås med nära och kära är viktigt. Nu kan du gå på promenad med närstående som bor på Tullbackagården eller Hagby ängar.
  Läs mer
 • 2020-09-09 13.54

  Provtagning av barn och unga


  Barn kan ha samma symtom på covid-19 som vuxna, men oftast är symptomen mildare. Därför är det viktigt att också barn testar sig vid lindriga symtom för att inte föra smittan vidare och för att de tidigare ska komma tillbaka till skolan.
  Läs mer
 • 2020-09-04 09.49

  Detta gäller för Allaktivitetshuset i coronatid


  Polisen har klargjort för Nora kommun vad som gäller för verksamhet i Allaktivitetshuset under coronapandemin.
  Läs mer

Informationsägare: Nora kommun
Sidan uppdaterad: 2020-01-13