Information om coronaviruset

Läs om hur Nora kommun och andra myndigheter hanterar spridningen av coronaviruset.

 • Huvudmeny

Säkerhet och kris

Här kan du läsa om vad som gäller vid en kris.

Nora kommun arbetar med att skapa goda förutsättningar för att förebygga och hantera kriser. God planering och krisberedskap gör att negativa konsekvenser förhindras. Skulle något inträffa, har kommunen planer på hur händelser ska hanteras för att minimera skadorna.

Om något händer publiceras här en särskild nyhetsfunktion.

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, är varning till allmänheten vid till exempel gasutsläpp, stor brand eller allvarlig olycka.Under minst 2 minuter ljuder en 7 sekunders signal omväxlande med 14 sekunders tystnad. När du hör signalen ska du:

 • Gå inomhus.
 • Stänga dörrar, fönster och ventiler.
 • Lyssna på radio för information.

Faran över signaleras med en 30-40 sekunder lång signal.Signalerna Viktigt Meddelande och Faran över provas klockan 15 första helgfria måndag i mars, juni, september och december. Vid prov ges även information i radion.

På SVT:s Text-TV sidan 100 anger man när en VMA-situation pågår och hänvisar för mer information till Text-TV sidan 599 där samma meddelande som läses i radio publiceras skriftligt.

POSOM-gruppen hjälper oskadade men drabbade människor vid olyckor och katastroferGruppen består av en ledningsgrupp med representanter för kommunen, landstinget, kyrkan och polisen. Till sin hjälp har de ett antal frivilliga stödpersoner..POSOM står för psykiskt och socialt omhändertagande.

Syftet med POSOM-gruppen är att de ska hjälpa oskadade men drabbade människor vid olyckor och katastrofer för att på sikt kunna förebygga psykisk ohälsa.

Nerikes brandkårs webbsida hittar du information vilka verksamheter som klassas som farlig i vårt område. Mer information om farlig verksamhet i området och Seveso­lagstiftningen, på Nerikes Brandkårs hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senaste nytt

 • 2021-07-14 12.07

  Återgång till ordinarie verksamhet


  Flera kommunala verksamheter återgår till ordinarie verksamhet från och med den 15 juli.
  Läs mer
 • 2021-07-01 12.25

  Gör som gummorna - håll avstånd


  Nu finns nya corona-affischer med Tre små gummorna att ladda ner och anslå
  Läs mer
 • 2021-06-10 15.21

  Budskap från ungdomar


  Ungdomar från Gyttorpskolan har hjälpt kommunen att ta fram budskap om att följa de restriktioner som finns i samhället på grund av pandemin.
  Läs mer
 • 2021-05-31 14.50

  Lokala beslut fortsätter att gälla


  Nora kommun behåller majoriteten av lokala beslut om anpassningar och åtgärder mot covid-19.
  Läs mer
 • 2021-05-12 14.04

  Samtliga årskurser tillbaka till Karlsängskolan


  Från och med måndag den 17 maj återgår samtliga elever på Karlsängskolan till undervisning på plats.
  Läs mer
 • 2021-05-05 13.47
  Årskurs 9 på Karlsängskolan övergår till distansun...
  Årskurs 9 på Karlsängskolan övergår till distansundervisning från och med torsdag den 6 maj. Beslutet är taget efter samråd med Smittskyddsenheten vid Region Örebro län.
  Läs mer

Informationsägare: Nora kommun
Sidan uppdaterad: 2020-01-13