• A-Ö
 • Om webbplatsen
Lyssna på sidan Lyssna
 • Huvudmeny

Säkerhet och kris

Här kan du läsa om vad som gäller vid en kris.

Nora kommun arbetar med att skapa goda förutsättningar för att förebygga och hantera kriser. God planering och krisberedskap gör att negativa konsekvenser förhindras. Skulle något inträffa, har kommunen planer på hur händelser ska hanteras för att minimera skadorna.

Om något händer publiceras här en särskild nyhetsfunktion.Om krisen eller kriget kommer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tagit fram en broschyr om vad som är viktigt att tänka på vid en större kris eller vid krig. Klicka här för att ladda ner, beställa eller få broschyren uppläst för dig (msb.se) Länk till annan webbplats.

Hemberedskap

Vid en kris eller samhällsstörning kommer hjälpen från samhället först att gå till dem som bäst behöver den, så de flesta måste vara beredda på att kunna klara sig själva ett tag. Samhället förväntar sig att du ska klara din egna försörjning i en vecka. Klicka här för att få råd och tips på hur du kan förbättra din hemberedskap (msb.se) Länk till annan webbplats.

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA

är varning till allmänheten vid en allvarlig olycka. Under minst 2 minuter ljuder en 7 sekunders signal omväxlande med 14 sekunders tystnad. När du hör signalen ska du:

 • Gå inomhus.
 • Stänga dörrar, fönster och ventiler.
 • Lyssna på främst Sverigesradio P4 för information (89,8 – 102,8 MHz).

Faran över signaleras med en 30-40 sekunder lång signal. Signalerna Viktigt Meddelande och Faran över provas klockan 15.00 första helgfria måndag i mars, juni, september och december. Vid prov ges även information i radion.

Flyglarm

Signal med korta stötar under 1 minut.

Om det militära försvaret upptäcker ett hotande luftangrepp används signalen för flyglarm för att varna allmänheten.

Vid flyglarm ska du genast söka skydd i närmaste skyddsrum eller källare. klicka här för att läsa mer om skyddsrum.

Beredskapslarm

Signal 30 sekunder – uppehåll 15 sekunder, upprepas under 5 minuter.

Beredskapslarm används om regeringen vill meddela att det råder omedelbar krigsfara, eller att landet är i krig.

Om du hör beredskapslarmet ska du omedelbart gå inomhus och lyssna på Sveriges Radio P4 för att få mer information. Var förberedd på att kunna lämna bostaden med kort varsel. Ta med det allra viktigaste, varma kläder, något att dricka samt id-handlingar. Om du är krigsplacerad ska du genast ta dig till den plats du har fått besked om.

Andra kanaler som kan skicka VMA

VMA kan skickas via sms till personer som befinner sig inom det drabbade området. Beslut om detta tas av räddningsledare.

På SVT:s Text-TV sidan 100 anger man när en VMA-situation pågår och hänvisar för mer information till Text-TV sidan 599 där samma meddelande som läses i radio publiceras skriftligt.

POSOM-gruppen

hjälper drabbade människor vid olyckor och katastrofer. Gruppen består av en ledningsgrupp med representanter för kommunen, landstinget, kyrkan och polisen. Till sin hjälp har de ett antal frivilliga stödpersoner. POSOM står för psykiskt och socialt omhändertagande.

Syftet med POSOM-gruppen är att de ska hjälpa drabbade människor vid olyckor och katastrofer för att på sikt kunna förebygga psykisk ohälsa.

POSOM-gruppen ansvarar inte för stöd till skadade personer.

POSOM-gruppen aktiveras via SOS alarm på begäran av räddningsledare eller kommundirektör.

Nerikes brandkårs webbsida hittar du information vilka verksamheter som klassas som farlig i vårt område. Mer information om farlig verksamhet i området och Seveso­lagstiftningen, på Nerikes Brandkårs hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senaste nytt


 • Förändringar i restriktioner den 9 februari


  Regeringen och folkhälsomyndigheten har informerat sen tidigare om att majoriteten av restriktioner upphör imorgon den 9 februari.
  Läs mer

 • Välkomna tillbaka till undervisning på plats!


  Från och med måndag den 31 januari återgår Karlsängskolan till närundervisning för alla elever.
  Läs mer

 • Karlsängskolans högstadium – distansundervisning f...
  Onsdag till fredag den 26 – 28 januari bedriver Karlsängskolan fortsatt distansundervisning.
  Läs mer

 • Karlsängskolans högstadium – distansundervisning


  Måndag och tisdag den 24 – 25 januari bedriver Karlsängskolan distansundervisning.

  Läs mer

 • Nya lokala beslut - januari


  Regeringen och folkhälsomyndigheten har från och med den 23 december infört nya rekommendationer. Nora kommun har utifrån detta infört nya lokala beslut.
  Läs mer

 • Nya lokala beslut


  Regeringen och folkhälsomyndigheten har infört nya rekommendationer inför jul. Nora kommun har utifrån dessa infört nya lokala beslut.
  Läs mer

Informationsägare: Nora kommun
Sidan uppdaterad: