Information om coronaviruset

Läs om hur Nora kommun och andra myndigheter hanterar spridningen av coronaviruset.

 • Huvudmeny

Säkerhet och kris

Här kan du läsa om vad som gäller vid en kris.

Nora kommun arbetar med att skapa goda förutsättningar för att förebygga och hantera kriser. God planering och krisberedskap gör att negativa konsekvenser förhindras. Skulle något inträffa, har kommunen planer på hur händelser ska hanteras för att minimera skadorna.

Om något händer publiceras här en särskild nyhetsfunktion.

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, är varning till allmänheten vid till exempel gasutsläpp, stor brand eller allvarlig olycka.Under minst 2 minuter ljuder en 7 sekunders signal omväxlande med 14 sekunders tystnad. När du hör signalen ska du:

 • Gå inomhus.
 • Stänga dörrar, fönster och ventiler.
 • Lyssna på radio för information.

Faran över signaleras med en 30-40 sekunder lång signal.Signalerna Viktigt Meddelande och Faran över provas klockan 15 första helgfria måndag i mars, juni, september och december. Vid prov ges även information i radion.

På SVT:s Text-TV sidan 100 anger man när en VMA-situation pågår och hänvisar för mer information till Text-TV sidan 599 där samma meddelande som läses i radio publiceras skriftligt.

POSOM-gruppen hjälper oskadade men drabbade människor vid olyckor och katastroferGruppen består av en ledningsgrupp med representanter för kommunen, landstinget, kyrkan och polisen. Till sin hjälp har de ett antal frivilliga stödpersoner..POSOM står för psykiskt och socialt omhändertagande.

Syftet med POSOM-gruppen är att de ska hjälpa oskadade men drabbade människor vid olyckor och katastrofer för att på sikt kunna förebygga psykisk ohälsa.

Nerikes brandkårs webbsida hittar du information vilka verksamheter som klassas som farlig i vårt område. Mer information om farlig verksamhet i området och Seveso­lagstiftningen, på Nerikes Brandkårs hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senaste nytt

 • 2020-11-24 16.03

  Förlängda anpassningar och beslut till 13 december


  Nora kommun förlänger sina anpassningar och beslut som gäller kultur-, sport och fritidsaktiviteter samt arkiv och samlingssalar till den 13 december.
  Läs mer
 • 2020-11-06 17.17

  Så berörs idrotten


  Länsstyrelsen presenterar nu råd och rekommendationer för idrottsrörelsen. Utskick kommer att ske till alla idrottsföreningar.
  Läs mer
 • 2020-11-04 12.07

  Samhällsbyggnadsförvaltningen stänger för besök


  Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagens kontor hålls stängt för besök till och med den 24 november

  Läs mer
 • 2020-11-03 15.19

  Lokala allmänna råd ska stoppa smittan


  Lokala allmänna råd införs i Örebro län för att bromsa den lokala smittspridningen. De börjar gälla idag, 3 november och i första hand till 24 november. Länsstyrelsen Örebro, Region Örebro län och länets kommuner står bakom beslutet.
  Läs mer
 • 2020-11-02 17.53

  Lunchlådor för gymnasiet


  Nytt från 9 november är att lunchlådor för gymnasieelever som studerar hemifrån hämtas enbart på Karlsängskolan, måndagar och torsdagar.
  Läs mer
 • 2020-11-02 11.08

  Besök i sjukvården begränsas


  Region Örebro län meddelar att besök i sjukvården begränsas.
  Läs mer

Informationsägare: Nora kommun
Sidan uppdaterad: 2020-01-13